Anzovc je napisal:
Mislim, da če bi kje obstajala civilizacija tip III, bi nas že dosegla /kolonizirala/ osvojila, karkoli pač...
Vse tvoje pripombe so plavzibilne in tehtne. Vesolje je strašljivo velik kraj. Po nekaterih ocenah je najmanjša razdalja med tehnološko naprednimi civilizacijami več tisoč svetlobnih let. Civilizacij tip III pa je v vsaki galasiji le nekaj, torej so razdalje med njimi reda velikosti nekaj milijonov svetlobnih let. Pa še en močan argument je, da nas niso 'dosegli': morda prav nekje v naši bližini (nekaj sto svetlobnih let) poteka živahen medzvezdni (ali celo medgalaktični) promet. Tako kot ose v osinjaku nekaj metrov od avtoceste nimajo pojma, kaj se godi na njej, tako morda mi nimamo pojma, da je naš 'osinjak' le nekaj metrov (beri: svetlobnih let) od medgalaktične avtoceste.
Za medzvezdna potovanja so potrebne ogromne količine energije za kar bi bila uporabna po mojem edino le antimaterija, če želimo doseči spodoben pospešek.
Drži. Primerjaj moj inavguralni post k tej temi!
To velja seveda za klasično potovanje. Napredni pogoni npr. ki spredaj krči, zadaj pa razširja prostor bi potrebovali še bistveno več energije.
Drži. Misliš seveda na Alcubierrov pogon. To je tehnološka domena civilizacije tip III.
Ob tem se mi poraja vprašanje ali je možno teoretično. da bi navadno snov pretvorili v antisnov ob veliko manjšem vložku energije. In kateri zakoni bi bili kršeni če se to ne bi niti teoretično dalo narediti?
Po mojem to ni možno. Izračuni so pokazali, da bi npr. za relativno majhno vesoljsko plovilo, ki bi hotelo prečkati našo galaksijo z Alcubierrovim pogonom, potrebovali energijski akvivalent neverjetnih −10*64 kg. Da to postavim v perspektivo: to je več energije/mase, kot jo je v vsem vidnem vesolju. Če bi to hoteli z 'manjšim vložkom energije', kot praviš, bi kršili Einsteinovo enačbo e= mc*2.