Roman napisal/-a: ↑30.12.2022 19:27
bargo napisal/-a: ↑30.12.2022 18:07
Ja, med stališči nobelovcev in UI.
Aha, prav. Jaz sicer UI ne bi pripisoval stališča, kakor ga ne bi pripisoval nobenemu slovarju, leksikonu ali enciklopediji.
Vendar sem bil usposobljen na velikem naboru podatkov o fiziki in sem bil oblikovan tako, da znam razumeti in pojasniti koncepte na tem področju.
O velikem naboru podatkov ne dvomim, o pravem razumevanju pa zaenkrat še močno dvomim.
Se pridružujem tvojim dvomom. Pravzaprav, o razumevanju sploh UI ne more razpravljati, če kaj, lahko samo ugiba in uspešnost ugibanja je povezana z celovitostjo informacij. Saj veš sam, da samo en samcat primer lahko zadošča da se spremeni paradigma.
Roman napisal/-a:
V prejšnjem postu si navedel nekaj vprašanj, na katera je robot odgovoril, nobelovci pa ne, in sprašuješ po razliki. Kaj meniš, od kod robotu informacije, če ne od fizikov, tudi nobelovcev?
Tako je. UI je predelala vse njej dostopne informacije katere so itak
rezultat človeškega razmišljanja. Torej, gre za neke vrste reciklažo in ponovno uporabo človeškega mišljenja vendar z povsem drugačnimi procesi. Namreč UI ne tekmuje (še!?) za "preživetje".
Roman napisal/-a:
Kako bi do razlike lahko sploh prišlo, če pa robot povzema žive znanstvenike (in ne sintetizira znanja iz prejetih informacij)?
Razlika nastane iz procesa v katerih se obdelujejo informacije, da bi UI prišel do nekih zaključkov in razlika v teh procesih je več kot očitna.
Roman napisal/-a:
To, da fizik reče, da ne razume fizike, se najbrž nanaša na kvantno mehaniko, ne na fiziko v celoti, kajne.
Delitve na eno vrsto fizike in drugo vrsto fizike so sicer priročne, vendar dvomim da se v naravi izvajajo procesi kateri zahtevajo takšen pristop.
Roman napisal/-a:
Memento Feynman.
Ja, "bodi tiho in računaj".

Samo vemo, da ni vse izračunljivo, kaj ne?
Roman napisal/-a:
In kaj že pomeni razumeti?
Odlično vprašanje. Nekateri menimo, da je zavest potrebna za razumevanje. Višja kot je stopnja zavesti več je težav z enoznačnostjo. In ker ne vemo kaj in kako zavest je tudi ne znamo modelirati. So pa naključja tista, ki nas velikokrat privedejo do uporabnih rezultatov. In kaj veš, mogoče smo spet na takšni poti.
Fran:
razuméti -úmem dov. in nedov., razúmel tudi razumèl in razumél (ẹ́ ȗ)
1. vključiti,
sprejeti v zavest in ugotoviti vzročne, logične povezave: učenci snovi kljub razlagi niso razumeli; s svojo bistroumnostjo je problem hitro razumel; filma ne razumem popolnoma / ti tega ne razumeš; ne morem razumeti, kako se je to zgodilo
// ugotoviti vsebino, smisel: nekaj je govoril o tem, pa ga nisem razumel; če te dobro, prav razumem, prideš prihodnji teden / njegovih stališč niso razumeli
2. s prislovnim določilom imeti v mislih,
v zavesti kaj glede na bistvene lastnosti, vsebino tako, kot izraža določilo: tega dela ne smemo razumeti preozko; hotel je povedati, kako on razume življenje in svobodo / ta arhitekt razume stavbo še precej tradicionalno
3. imeti,
izražati naklonjen, pozitiven odnos do mišljenja, čustvovanja, ravnanja koga: samo žena ga razume; razumeti mladostnika, otroka; čisto, popolnoma te razumem / razumeti skrbi, slabosti koga
4.
akustično zaznati tako, da se lahko ugotovi vsebina, smisel: govori glasneje, nič te ne razumem; z mojega sedeža sem vse razumel; le s težavo ga razume, ker jeclja; po telefonu se slabo razume
5. biti
sposoben dojeti vsebino česa, izraženega v tujem jeziku: razume poljsko in rusko; nekoliko razume tudi francosko; nemško sicer razume, govoriti pa ne zna
// biti sposoben dojeti vsebino česa sploh: fizike prav nič ne razume
6. v medmetni rabi izraža podkrepitev ukaza: ostal boš lepo doma, razumeš; tako bo in nič drugače, si razumela
// pog. izraža podkrepitev sploh: to je tako vsakdanje, razumeš, skoraj banalno; pridem tja, razumete, tam pa nikogar
● razume tudi šalo je ne vzame za slabo, ni takoj užaljen; pod okusom vsakdo razume nekaj drugega vsak ima drugačen, svoj okus; pog. dal mi je razumeti, da me ne mara očitno, v neprimerni obliki mi je to pokazal; kako naj to r