Termodinamika

Ko tudi učitelj ne more pomagati...
Odgovori
nuggi

Termodinamika

Odgovor Napisal/-a nuggi »

Če kdo zna, bi mu bil zelo hvaležen, če mi pomaga pri sledeči nalogi:

V parni turbini moči 6MW ekspandira vodna para iz tlaka 35bar in 360°C na tlak 0,05bar. Notranji izkoristek je 0,36.
Določi koliko pare ekspandira in suhost pare na izstopu iz turbine

Prišel sem tako daleč:

Stanje 1: p=35bar, T=360°C -> iz Mollierovega diagrama sem odčital h in s (h=3131 kJ/kg; s=0,706 kJ/kgK)

Stanje 2: Potrebujem torej h', h'', s' in s'' da lahko izračunam suhost pare ter h. Tu nastane torej problem, ker ne vem kako določim h', h'', s' in s''

Uporabniški avatar
fogl
Kraj: Radovljica

Re: Termodinamika

Odgovor Napisal/-a fogl »

Jaz bi rešil takole... Če bi bil notranji izkoristek 1, bi para ekspandirala po izentropi - tukaj odčitaj entalpijo \(h_{idealni}\) pri končnem tlaku in začetni entropiji. Potem pa iz enačbe notranjega izkoristka \(\mu=\frac{h_{zacetni}-h_{dejanski}}{h_{zacetni}-h_{idealni}}\) izračunaj \(h_{dejanski}\). Ko imaš enkrat to določeno, pa lahko določiš tudi vse ostalo.

nuggi

Najlepša hvala fogl, res si mi pomagal :wink: 8).

nuggi

Ok, ko sem že mislil, da znam rešiti problem, sem se spet zaštrikal ... :roll:

Sedaj imam znan \(h_{idealni}\), izračunan \(h_{dejanski}\) ter določeno suhost pare (iz diagrama).

Ampak kako za vraga pridem do h', h'', s' in s''?? Verjetno ima veze z enačbo za suhost pare, ampak imam dve neznanki ... :roll:.

Uporabniški avatar
MAVER|CK
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a MAVER|CK »

To v strojniškem pogledaš za p=0,05 bar in T=32,75 °C je v'=0,001005 m^3/kg in v''=27,2 m^3/kg; h'=136 kJ/kg in h''=2559 kJ/kg in če maš suhost pare (x) potem lahko specifično prostornino izračunaš: vx=v'+x(v''-v')

Koliko pa dobiš suhost pare (x)?

Odgovori