Aniviller napisal/-a:Uh, tole vprasanje je bolj odvisno od tega kako natancno meris. Naceloma se gostota pri mesanju spreminja. Koliko je tega efekta, je odvisno od primera do primera, kar se ponavadi kar bere iz tabel, ki jih je nekdo pac izmeril. Ce skupaj zlijes dve razlicni snovi, skupni volumen ne bo vec vsota posameznih volumnov.
So pa ti efekti ponavadi zelo majhni in za primer tele naloge je bilo sigurno misljeno da predpostavljas da tega efekta ni. Torej samo izracunas koliko je cistega peroksida v prvi raztopini in potem obrnes racun in pogledas koliksen volumen raztopine bi bil, ce bi hoteli imeti 10%. Iz razlike potem izves koliko vode dodat.
Ja, ok. V bistvu imamo to nalogo pri vaji, kjer si bomo mogli sami pripraviti 10mL 10% raztopine iz 15%. Torej tvoj izračun potem velja, da bi toliko vode dodala k moji prvotni raztopini in bi potem vso razredčila?..Jaz pa ne smem vse razredčiti. Torej jaz hočem izračunati določen volumen 15% raztopine, ki bi ga potem prelila v drugo čašo in dolila določeno količino vode, da bi potem moja nova raztopina imela skupen volumen 10mL in bila 10% raztopina? ..S tem, da nam je profesorca že prej rekla, da volumnov ne smemo seštevati...
A se to torej da kako izračunati ( s tem, da si seveda lahko začetno dano raztopino stehtamo, in lahko izračunamo koliko je g čistega peroksida... pa potem naprej?