Sem. Res pa je, da bi lagal, če bi rekel, da sem se v to vrhunsko delo poglabljal.agata napisal/-a:Problemi- a si bral Sveto pismo?
ni tako trapasto čtivo,
Se strinjam.
Nam so o krščanstvu v šoli povedali bore malo. Nekako kot, da ni nikoli obstajalo.kot bi pričakovala, glede na to kaj so nam o krščanstvu govorili v šoli in glede na splošna mnenja znanstvenikov.
Navezujoč se tudi na tvoj odgovor deriku ugotavljam, da sam to berem drugače, seveda ob predpostavki, da sem prav razumel tvoj odgovor. Bom citiral iz Biblije:Še posebej mi je poučen izraz" Čistim je vse čisto."
"15 Čistim je vse čisto. Omadeževanim in nevernim pa nobena stvar ni čista, ampak sta omadeževana celo njihova um in vest. 16 Izpovedujejo, da Boga poznajo, toda z dejanji ga zanikajo. Gnusni so, neposlušni in nezmožni za kakršno koli dobro delo." (Tit 1,15-16)
Sam menim, da tu ne gre za to, da čisti vse (stvari, odnose, delo ...) vidijo čisto, temveč da so njih dela in misli (um in vest) čisti. Kot sam berem, gre tu dejanja in ne videnje (pogled), recimo omadeževani Boga z dejanji zanikajo, nezmožni so za kakršno koli dobro delo. V istem pismu Sv. Pavel uči kako naj ljudje delujejo, da bodo čisti. Recimo: "1 Ti pa govôri, kar je primerno zdravemu nauku: 2 stari možje morajo biti trezni, dostojanstveni, razumni, zdravi v veri, ljubezni in stanovitnosti. 3 Podobno naj se stare ženske vedejo spodobno, kakor zahteva svetost. Naj ne bodo obrekljive, naj ne bodo sužnje obilnega vina." (Tit 2,1-3). Pismo tudi zaključi: "8 Zanesljiva je ta beseda. Zato hočem, da nenehno poudarjaš, naj si tisti, ki verujejo v Boga, prizadevajo, da se bodo posvečali dobrim delom. To je dobro in ljudem koristno." (Tit 3,8)
Torej, sam "Čistim je vse čisto" razumem kot "Čisti vedno delajo in mislijo čisto", njih dela in misli morajo biti vedno v skladu z božjim naukom, skratka čista.