Destilator vode

Razprave o znanstvenih vidikih kuhanja, pečenja, cvrtja ...
Odgovori
noox
Prispevkov: 1
Pridružen: 15.5.2012 17:16

Destilator vode

Odgovor Napisal/-a noox »

Nisem vedel pod kaj bi to napisal tako da prosim ne zamerit ce sem napisal pod napacno temo.
Pred recimo 1 mesecom smo kupili destilator vode in zdaj redno vsak dan pijemo destilirano vodo in bi rad vedel ce je to skodljivo saj sem nekje prebral da destilirana voda glih ni najboljsa.
tole je pa destilator:
http://www.ozemalniki.com/index.php?pag ... &item=9000

Uporabniški avatar
Aniviller
Prispevkov: 7263
Pridružen: 15.11.2004 18:16

Re: Destilator vode

Odgovor Napisal/-a Aniviller »

Problem destilirane vode je, da ne vsebuje elektrolitov (raztopljenih mineralnih soli). Te snovi telo v neki meri potrebuje. Sicer jih dobis tudi s hrano, ampak glede na to, da je voda v taki ali drugacni obliki edini stalni vsakodnevni vir, lahko glede na prehranjevalne navade pride do pomanjkanja teh snovi. Gre predvsem za magnezijeve, natrijeve, kalcijeve in kalijeve ione (v spremstvu anionov, recimo sulfatov in karbonatov).

Poleg tega je destilirana voda "brez okusa". Marsikdo to opise kot da je "grenka" ali "milnicna". Zaradi hipertonicnosti lahko tudi neprijetno vpliva na tkivo.

Destilacija je zelo drasticen poseg, ki v Sloveniji ni potreben. Vodovodna voda je prakticno povsod pitna, ce ne drugace, z uporabo dodatnih filtrov. Ce je ze problem s pitnostjo, je prekuhavanje cisto dovolj: ravno tako vodo sterilizira iz bioloskega stalisca. Prekuhavanje je tudi energijsko BISTVENO manj potratno in precej hitrejse. Ce hoces hladno vodo, moras itak v obeh primerih pocakat, da se ohladi. Za pripravo napitkov (toplih ali hladnih) je pa prekuhavanje tudi bolj primerno, ker je raztapljanje arom in ucinkovin v destilirani vodi drugacno. Kava ali caj, skuhana v destilirani vodi, bosta imela po mnenju mnogih slabsi okus.

Edina prava prednost destilacije pred prekuhavanjem je v primeru, da voda vsebuje nehlapne kemicno stabilne nevarne snovi (tezke kovine in nekateri pesticidi). Destilacijo bi jaz pripisal kot zadnji najbolj drasticen ukrep v razmerah, kjer je voda res povsem neuzitna.

Uporabniški avatar
GJ
Prispevkov: 2635
Pridružen: 27.1.2003 22:08

Re: Destilator vode

Odgovor Napisal/-a GJ »

O pitju destilirane vode smo že govorili v tejle temi.

Lep dan...

Aleluja
Prispevkov: 4
Pridružen: 23.11.2013 14:05

Re: Destilator vode

Odgovor Napisal/-a Aleluja »

Destilirana voda je prav tako kot voda iz reverzne osmoze brez za zdravje človeka izjemno pomembnih mineralov, kot sta kalcij in magnezij. In voda je pomemben vir teh mineralov.
Ugotovljeno je, da je v predelih z mehko vodo (mehka voda je voda z manjšo vsebnostjo kalcija in magnezija) večja smrtnost zaradi srčnih in žilnih bolezni. V raziskavi so ljudje, ki pijejo vodo osiromašeno z magnezijem in kalcijem, kazali večjo nagnjenost do teh bolezni. V ZDA so tako ocenili, da se s pitjem vode bogate z kalcijem in magnezijem letno zmanjša smrtnost zaradi bolezni srca in ožilja za 150.000 primerov. Pitje vode z malo kalcija in magnezija povezujejo tudi z višjo stopnjo sindroma nenadne smrti pri dojenčkih, diabetesa in raka.

Za čiščenje vode je najbolje uporabiti vodni filter, ki iz vode odstrani klor, vsa možna organska onesnaženja, hormone, trihalometane, pesticide, azbest in težke kovine (svinec, živo srebro, krom itd.). V vodi se zadržijo za zdravje človeka pomembna minerala kalcij in magnezij.
http://www.vodni-filter.si/filter-za-vo ... x-Pb1.html

Še naprednejša pa je uporaba ionizatorja vode, ki poleg tega da vodo očisti onesnaževalcev še ionizira in loči na alkalno in kislo ionizirano vodo. Alkalna ionizirana voda, ki se imenuje tudi živa voda ima izmerjen močno negativen ORP – oksidacijsko redukcijski potencial, ki je značilen za antioksidante.
Merjenje ORP je standardizirana metoda in pravi dokaz za vsebnost aktivnega vodika, ki je močan naravni antioksidant.
http://www.ionizirana-voda.net/

Če pa vendarle vztrajate na čiščenju vode z reverzno osmozo, si izberite sistem čiščenja vode z reverzno osmozo, ki očiščeni vodi kvalitete destilirane vode, doda čiste minerale.
http://www.reverzna-osmoza.si/PurePro-E ... neral.html

derik
Prispevkov: 2044
Pridružen: 6.3.2010 9:04

Re: Destilator vode

Odgovor Napisal/-a derik »

Kaj pa filtri tipa Katadyn.com za kampiranje, a so v redu?

Aleluja
Prispevkov: 4
Pridružen: 23.11.2013 14:05

Re: Destilator vode

Odgovor Napisal/-a Aleluja »

Za filtriranje mikrobiološko oporečne vode mora imeti filter zelo fino filtracijo. Npr. filtracija 0,5 mikronov iz vode že odstrani protozoanske ciste Giardia, Cryptosporidium in enocelične organizme.
Še bolj fina filtracija, ki uporablja za filtriranje kapilarno membrano HF Ster-O-Tap 0,02 mikronov pa odstrani bakterije E. Coli, Salmonella, V. Cholerae, Legionella, protozoanske ciste Giardia, Cryptosporidium, enocelične organizme in celo viruse.
http://www.vodni-filter.si/filter-za-vo ... -pipa.html

dkastel4
Prispevkov: 1
Pridružen: 7.12.2015 17:20

Re: Destilator vode

Odgovor Napisal/-a dkastel4 »

Zanima me, kako bi ali kje bi lahko dobil mehko vodo do 0,5 °dH trdote za redčenje destilatov?
Hvala za pomoč.

Aleluja
Prispevkov: 4
Pridružen: 23.11.2013 14:05

Re: Destilator vode

Odgovor Napisal/-a Aleluja »

Čisto vodo brez vodnega kamna trdote < 1 dH, zagotavlja Reverzna osmoza PurePro® EC105 Lux http://www.reverzna-osmoza.si/PurePro-EC105-Lux.html, ki ima kapaciteto cca 0,1 L/min zato ima 12 L zbiralnik prečiščene vode, da se ustvari zaloga. Reverzna osmoza PurePro® M800 Direct Flow http://www.reverzna-osmoza.si/PurePro-M800-DF.html ima kapaciteto cca 1 L/min in je brez zbiralnika.
Za demineralizacijo se uporabljajo tudi demineralizatorji vode https://www.vodni-filter.si/demineralizator-vode.html s različno kapaciteto. Tako npr. demineralizator z 5 L smole zmore demineralizirati cca 500 L vode.
Nekateri za redčenje uporabljajo vodo mehčano z ionsko mehčalno napravo http://www.ionizirana-voda.net/ionski_izmenjevalec.html. Enako tehnologijo mehčanja uporablja tudi kuhinjski pomivalni stroj, kjer je potrebno za regeneracijo naprave dodajati tabletirano sol.

megasmart
Prispevkov: 1
Pridružen: 10.7.2020 8:20

Re: Destilator vode

Odgovor Napisal/-a megasmart »

Sem kar veliko prebral o pitju destilirane vode in prišel do naslednjih spoznanj in zaključkov. Če že pijemo destilirano vodo, naj gre čez karbonski filter in voda naj bo po destilaciji osončena. V stekleni posodi jo pustim 4-6 ur na soncu (lahko tudi celi dan). Zdaj smo prišli do pitne destilirane vode. Ta osončena voda naj bi bila tako najnaravnejši energetski napitek. Veliko je člankov na to temo o osončeni vodi, tako da sami raziščite in se prepričajte. To je že dovolj dobra voda za vsakodnevno pitje lahko pa postopek še dopolnimo.

Če želimo narediti še en korak naprej pa v to stekleno posodo dodamo ŠUNGIT kamne, ki jih dobite na spletu. Šungit je naravni mineral, ki se na svetu nahaja samo v ruski pokrajini Kareliji in je namenjen čiščenju in energizaciji pitne vode. Steklenico obložimo še s kremenom in tako smo dobili res zdravo pitno destilirano vodo. Jaz osebno jo že pijem več kot 6 mesecev in počutim se res odlično.
Opisan postopek zajema celotno pot kroženja vode v naravi.

Če pogledamo skozi okno je krogotok v naravi dokaj preprost.
Voda izhlapi proti nebu, se zbere v oblake in se v obliki dežja vrne na zemljo. Ko pade na tla gre skozi plasti zemlje, kamenja, rudnin, kjer se oplemeniti z rudninami in seveda tudi nečistočami. Pojavi se kot studenčnica pri izviru. Človeštvo je zadnji del (zajem vode iz izvira) prekinilo, saj vodo dobimo iz javnih vodovodov ali v trgovini kot vodo iz plastenke.
Slika

Enako naravno pot obnavljanje vode lahko naredimo doma
1.) Destilator vode nam nadomesti sevanje sonca v naravi.
2.) Destilirano vodo postavimo na sonce, da jo osončimo in tako dobimo doma narejeno "deževnico"
3.) Šungit in kremen predstavlja zemljo in rudnine.

Dobili smo čisto, pitno in zdravo vodo.

Na zdravje

Motore
Prispevkov: 1107
Pridružen: 9.9.2009 23:28

Re: Destilator vode

Odgovor Napisal/-a Motore »

megasmart napisal/-a:
10.7.2020 9:20
Ta osončena voda naj bi bila tako najnaravnejši energetski napitek.

Voda ne spada med energetske napitke, še manj pa destilirana voda.
megasmart napisal/-a:
10.7.2020 9:20
Veliko je člankov na to temo o osončeni vodi, tako da sami raziščite in se prepričajte.
Drugič prosim navedi te članke. Pa bodi pozoren, da morajo biti objavljeni v znanstveni reviji s čim višjim faktorjem vpliva.
megasmart napisal/-a:
10.7.2020 9:20
Če želimo narediti še en korak naprej pa v to stekleno posodo dodamo ŠUNGIT kamne, ki jih dobite na spletu. Šungit je naravni mineral, ki se na svetu nahaja samo v ruski pokrajini Kareliji in je namenjen čiščenju in energizaciji pitne vode.

Če boš dodal mineralno snov v destilirano vodo potem le ta ne bo več destilirana. Kaj pa naj bi bila energizacija pitne vode?
megasmart napisal/-a:
10.7.2020 9:20
Človeštvo je zadnji del (zajem vode iz izvira) prekinilo, saj vodo dobimo iz javnih vodovodov ali v trgovini kot vodo iz plastenke.
Tako je: kontrolirana, neonesnažena voda, zdravju neškodljiva.
megasmart napisal/-a:
10.7.2020 9:20
Enako naravno pot obnavljanje vode lahko naredimo doma
1.) Destilator vode nam nadomesti sevanje sonca v naravi.
To preprosto ni res (razen, če preko določenega mehanizma uporabiš sevanje sonca za vretje vode in posledično destilacijo).
megasmart napisal/-a:
10.7.2020 9:20
2.) Destilirano vodo postavimo na sonce, da jo osončimo in tako dobimo doma narejeno "deževnico"
Deževnica je voda zbrana oz. prestrežna ob dežju, kar ti omenjaš je le voda, ki je na soncu.
megasmart napisal/-a:
10.7.2020 9:20
Dobili smo čisto, pitno in zdravo vodo.
Destilirano vodo ni ravno priporočljivo piti, saj ne vsebuje mineralnih snovi.

Zadnji del tvojega posta sem izbrisal, ker vsebuje reklamna sporočila. Prosim te, da če še kaj komentiraš v tej smeri, da predstaviš reference na kakšno znanstveno literaturo glede tega.

Odgovori