zelen česen
zelen česen
Zakaj postane stisnjen strok česna zeleno moder? Večkrat se mi je zgodilo, ko sem stisnil česen s ročno stiskalnico (neznana litina) na ribo, dodal petršilj, pokapal z limono in dal v pečico, da je postal zelenomoder. Seveda je bilo zraven še olčno olje.
Na internetu se najde vec odgovorov, od tega, da se to zgodi zaradi reakscije s kisikom, preko tega, da reagira baker iz posode in pribora, pa do tega, da dolocena rastlinska barvila zpremenijo barvo zaradi kislosti.
Se najbolj prepricljiva se mi zdi razlaga, da gre za reakcijo posebne snovi aliina, ki se tvori pri rezanju in je znacilna za cesen, z aminokislinami.
(http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/quer ... s=15291480).
Se najbolj prepricljiva se mi zdi razlaga, da gre za reakcijo posebne snovi aliina, ki se tvori pri rezanju in je znacilna za cesen, z aminokislinami.
(http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/quer ... s=15291480).
Zelen česen
Jaz bi pa vprašala, zakaj ne smemo uživati kalčka česna, ko že kali. Če so pa kalčki na splošno več vredni od osnovnega semena?