Kuhinja je skupno igrišče vseh znanstvenih disciplin

Razprave o znanstvenih vidikih kuhanja, pečenja, cvrtja ...
krefts
Član strokovnega sveta Kvarkadabre.
Prispevkov: 18
Pridružen: 1.3.2007 23:11

Kuhinja je skupno igrišče vseh znanstvenih disciplin

Odgovor Napisal/-a krefts »

V kuhinji se dogaja veliko zanimivih procesov, ki spadaja v vse različne znanstvene discipline:
Fizika:
Kuhanje pri zvišanem tlaku v ekonom loncu
Stabilnost pene pri pivu ali v stepenem beljaku
Kuhanje v mikrovalovni pečici.

Fizikalna kemija:
Zakaj so ledene kocke iz domačega zamrzovalnika motne, tiste iz ledomata v gostilni pa kristalno čiste?

Kemija:
Zakaj narezana jabolka porjavijo in kako to preprečimo?
Kakšne kemijsike reakcije se dogajajo med kuhanjem?
Kako deluje pecilni prašek?

Biologija:
Kako naredimo jogurt?
Ali lahko kvas zamrznemo?

Medicina:
Ali je olivno olje res bolj zdravo in zakaj?

Razno:
Kakšne barve je bučno olje? Rdeče ali zeleno ali nekaj vmes ali oboje ali odvisno od načina opazovanja?

V kuhinji velja tudi mnogo tabujev, ki jim velikokrat ne vemo vzoka:
Surovo testo je strupeno.
Pogret krompir je strupen.

O vsem tem se lahko pogovarjamo na tem forumu.

Roman
Prispevkov: 6598
Pridružen: 21.10.2003 8:03

Odgovor Napisal/-a Roman »

Psihologija (ali sociologija):
Zakaj je vsaka kuhinja premajhna za dva kuharja?

krefts
Član strokovnega sveta Kvarkadabre.
Prispevkov: 18
Pridružen: 1.3.2007 23:11

Odgovor Napisal/-a krefts »

To opisuje angleški pregovor "Too many cooks spoil the broth". Prvič naj bi bil zapisan že leta 1575?

Marjan
Prispevkov: 320
Pridružen: 25.12.2002 17:01

Odgovor Napisal/-a Marjan »

Saj veš kako je, vsak bi rad po svoje... :wink:
Ali je olivno olje res bolj zdravo in zakaj?
Uh, tega je ogromno. "Olivno olje" lahko nadomestimno s poljubno hrano pred katero stoji poljuben pridevnik... :? Potem imaš pa interesne skupine, ki zagovarjajo svojo varianto in zmedenega potrošnika v sredini.

krefts
Član strokovnega sveta Kvarkadabre.
Prispevkov: 18
Pridružen: 1.3.2007 23:11

Odgovor Napisal/-a krefts »

Se strinjam, da ima skoraj vsaka hrana svoje "vernike". Nekatera priporočila o zdravi hrani si celo nasprotujejo
belo meso - rdeče meso
maslo - margarina
vegetarjanska hrana - mešana hrana

Vendar pa v prid olivnemu olju govori nekaj objektivnih dejstev. S tem ne mislim, da moramo olivnega olja pojesti čim več, ampak le, da če že jemo olje, je olivno najmanj škodljivo. Itak pa je vsako olje namanj škodljiva maščoba (v primerjavi z margarino, mastjo ali maslom).

Olivno olje ima med vsemi olji največ enkrat nenasičenih maščob:
http://en.wikipedia.org/wiki/Fatty_acid
http://en.wikipedia.org/wiki/Cooking_oil

Nenasičenih maščob mora biti v prehrani čim večji delež (nasičenih ne več kot 10 % in večkrat nenasičenih tudi ne več kot 10 %):
http://www.fao.org/docrep/V4700E/V4700E ... holesterol

NIKKI
Prispevkov: 743
Pridružen: 24.3.2006 20:22

Odgovor Napisal/-a NIKKI »

Predlagam, da ostraniš nekaj kg svoje maščobe- torej si odreži glavo!

NIKKI
Prispevkov: 743
Pridružen: 24.3.2006 20:22

Odgovor Napisal/-a NIKKI »

Predno me kakšen čistun odreže, parafraziral sem nekega pisatelja!

Uporabniški avatar
MAVER|CK
Prispevkov: 880
Pridružen: 27.5.2005 16:34
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a MAVER|CK »

No jst bi kr rad čul on odgovor o strupenem testu in krompirju, ker vem, da nemci pogrevjo krompir še par dni:). Zanima me pa kako je z vročim kruhom. Najbrž pride samo do bolečin v trebuhu?

krefts
Član strokovnega sveta Kvarkadabre.
Prispevkov: 18
Pridružen: 1.3.2007 23:11

Odgovor Napisal/-a krefts »

Da ne bo pomote, jaz ne vem odgovorov na vsa od zgoraj postavljenih vprasanj. Glede krompirja ze ne vem, lahko pa malo prestudiram in se spet oglasim. Ce kdo ve, naj se javi.

NIKKI
Prispevkov: 743
Pridružen: 24.3.2006 20:22

Odgovor Napisal/-a NIKKI »

Glede krompirja smo Slovenci malo čudni! Obstaja dejanska nevarnost, kadar je krompir zelen, ker tak vsebuje močne strupe. Zelen postane, če je odkrit med rastjo- torej viden, ker noče biti pojeden, se zavaruje s strupi.
Tudi drugače je krompir sorazmerno slabo prebavljiv. Kombinacija mesa in krompirja nas napenja. (vir S. Slavec- živilski tehnolog v pokoju).
Zato ga jaz raje malo dalj kuham.

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14610
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Odgovor Napisal/-a shrink »

krefts-a bi vprašal (čeprav morda ni njegovo področje), kako je z dodatki k živilom (konzervansi z oznako E, umetnimi sladili...):

Ali obstajajo resne študije (podobne recimo tistim, v katerih preizkušajo zdravila), ki kažejo na (ne)škodljivost teh dodatkov?

Možno je namreč najti razne sezname, ki te dodatke klasificirajo na škodljive in neškodljive, pa me zanima, na osnovi kakšnih študij so bili ti narejeni in seveda, če jim gre verjeti.

Uporabniški avatar
MAVER|CK
Prispevkov: 880
Pridružen: 27.5.2005 16:34
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a MAVER|CK »

@krefts: V uvodnem dejanju si pozabil še na strojništvo, ki ga v kuhinji niti ni malo. Saj tam režemo, sekljamo, pasiramo in kuhano vam damo...:).

Pa še hlajenje obstaja, vam pravim cela znanost v teh malih gospodinjskih aparatih!

Uporabniški avatar
celica
Prispevkov: 855
Pridružen: 3.1.2006 22:08

Odgovor Napisal/-a celica »

Pogret krompir je strupen.
To ne drži, še celo boljši je. Mislim da sem to pisal že pri razlagi palačink.
Sicer sem pa pristaš praženega krompirja.
Lp

ZdravaPamet
Prispevkov: 2842
Pridružen: 16.8.2004 19:41

Odgovor Napisal/-a ZdravaPamet »

Menda obstaja društvo, ki se bori, da bi pražen krompir postal samostojna jed. Je kdo član?

Uporabniški avatar
MAVER|CK
Prispevkov: 880
Pridružen: 27.5.2005 16:34
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a MAVER|CK »

Če je vewlik masti od pečenke al pa vsaj kure not pol sm prec zato. Čeprav solata 100% paše zraven:). Baje pa majo v Nemčiji 40 vrst krompirja, kjer je vsak namenjen svoji pripravi (kuhanje, cvrtje...).

Odgovori