Kuhinja je skupno igrišče vseh znanstvenih disciplin
Kuhinja je skupno igrišče vseh znanstvenih disciplin
V kuhinji se dogaja veliko zanimivih procesov, ki spadaja v vse različne znanstvene discipline:
Fizika:
Kuhanje pri zvišanem tlaku v ekonom loncu
Stabilnost pene pri pivu ali v stepenem beljaku
Kuhanje v mikrovalovni pečici.
Fizikalna kemija:
Zakaj so ledene kocke iz domačega zamrzovalnika motne, tiste iz ledomata v gostilni pa kristalno čiste?
Kemija:
Zakaj narezana jabolka porjavijo in kako to preprečimo?
Kakšne kemijsike reakcije se dogajajo med kuhanjem?
Kako deluje pecilni prašek?
Biologija:
Kako naredimo jogurt?
Ali lahko kvas zamrznemo?
Medicina:
Ali je olivno olje res bolj zdravo in zakaj?
Razno:
Kakšne barve je bučno olje? Rdeče ali zeleno ali nekaj vmes ali oboje ali odvisno od načina opazovanja?
V kuhinji velja tudi mnogo tabujev, ki jim velikokrat ne vemo vzoka:
Surovo testo je strupeno.
Pogret krompir je strupen.
O vsem tem se lahko pogovarjamo na tem forumu.
Fizika:
Kuhanje pri zvišanem tlaku v ekonom loncu
Stabilnost pene pri pivu ali v stepenem beljaku
Kuhanje v mikrovalovni pečici.
Fizikalna kemija:
Zakaj so ledene kocke iz domačega zamrzovalnika motne, tiste iz ledomata v gostilni pa kristalno čiste?
Kemija:
Zakaj narezana jabolka porjavijo in kako to preprečimo?
Kakšne kemijsike reakcije se dogajajo med kuhanjem?
Kako deluje pecilni prašek?
Biologija:
Kako naredimo jogurt?
Ali lahko kvas zamrznemo?
Medicina:
Ali je olivno olje res bolj zdravo in zakaj?
Razno:
Kakšne barve je bučno olje? Rdeče ali zeleno ali nekaj vmes ali oboje ali odvisno od načina opazovanja?
V kuhinji velja tudi mnogo tabujev, ki jim velikokrat ne vemo vzoka:
Surovo testo je strupeno.
Pogret krompir je strupen.
O vsem tem se lahko pogovarjamo na tem forumu.
Se strinjam, da ima skoraj vsaka hrana svoje "vernike". Nekatera priporočila o zdravi hrani si celo nasprotujejo
belo meso - rdeče meso
maslo - margarina
vegetarjanska hrana - mešana hrana
Vendar pa v prid olivnemu olju govori nekaj objektivnih dejstev. S tem ne mislim, da moramo olivnega olja pojesti čim več, ampak le, da če že jemo olje, je olivno najmanj škodljivo. Itak pa je vsako olje namanj škodljiva maščoba (v primerjavi z margarino, mastjo ali maslom).
Olivno olje ima med vsemi olji največ enkrat nenasičenih maščob:
http://en.wikipedia.org/wiki/Fatty_acid
http://en.wikipedia.org/wiki/Cooking_oil
Nenasičenih maščob mora biti v prehrani čim večji delež (nasičenih ne več kot 10 % in večkrat nenasičenih tudi ne več kot 10 %):
http://www.fao.org/docrep/V4700E/V4700E ... holesterol
belo meso - rdeče meso
maslo - margarina
vegetarjanska hrana - mešana hrana
Vendar pa v prid olivnemu olju govori nekaj objektivnih dejstev. S tem ne mislim, da moramo olivnega olja pojesti čim več, ampak le, da če že jemo olje, je olivno najmanj škodljivo. Itak pa je vsako olje namanj škodljiva maščoba (v primerjavi z margarino, mastjo ali maslom).
Olivno olje ima med vsemi olji največ enkrat nenasičenih maščob:
http://en.wikipedia.org/wiki/Fatty_acid
http://en.wikipedia.org/wiki/Cooking_oil
Nenasičenih maščob mora biti v prehrani čim večji delež (nasičenih ne več kot 10 % in večkrat nenasičenih tudi ne več kot 10 %):
http://www.fao.org/docrep/V4700E/V4700E ... holesterol
Glede krompirja smo Slovenci malo čudni! Obstaja dejanska nevarnost, kadar je krompir zelen, ker tak vsebuje močne strupe. Zelen postane, če je odkrit med rastjo- torej viden, ker noče biti pojeden, se zavaruje s strupi.
Tudi drugače je krompir sorazmerno slabo prebavljiv. Kombinacija mesa in krompirja nas napenja. (vir S. Slavec- živilski tehnolog v pokoju).
Zato ga jaz raje malo dalj kuham.
Tudi drugače je krompir sorazmerno slabo prebavljiv. Kombinacija mesa in krompirja nas napenja. (vir S. Slavec- živilski tehnolog v pokoju).
Zato ga jaz raje malo dalj kuham.
krefts-a bi vprašal (čeprav morda ni njegovo področje), kako je z dodatki k živilom (konzervansi z oznako E, umetnimi sladili...):
Ali obstajajo resne študije (podobne recimo tistim, v katerih preizkušajo zdravila), ki kažejo na (ne)škodljivost teh dodatkov?
Možno je namreč najti razne sezname, ki te dodatke klasificirajo na škodljive in neškodljive, pa me zanima, na osnovi kakšnih študij so bili ti narejeni in seveda, če jim gre verjeti.
Ali obstajajo resne študije (podobne recimo tistim, v katerih preizkušajo zdravila), ki kažejo na (ne)škodljivost teh dodatkov?
Možno je namreč najti razne sezname, ki te dodatke klasificirajo na škodljive in neškodljive, pa me zanima, na osnovi kakšnih študij so bili ti narejeni in seveda, če jim gre verjeti.
-
- Prispevkov: 2842
- Pridružen: 16.8.2004 19:41