Mislim, da je ta debata kar precej popularna v današnjih časih. Sem se pa ravno udeležil konference o reologiji hrane, kjer sem izvedel kar nekaj zadev o teh dodatkih. Od katerih jih je na žalost nekaj, ki so kancerogeni, mnogo pa jih je še vedno nepogrešljivih. Cistronksa kislina, karamela.... Te sm opazil na Cockti in vem, da niso prav nič škodlijivi in so čistega naravnega izvora.
Seznam varnih E dodatkov v živilih:
E101 riboflavin vitamin B2.
E140 klorofil Naravno barvilo zelenih rastlin.
E160(a) karoten
Naravno barvilo v korenju in drugih rumenih in oranžnih sadežih. Človekov organizem ga pretvarja v vitamin A.
E160(d) likopen
Naravno rdeče barvilo v paradižniku in številnih drugih sadežih. Zmanjšuje tveganje za raka.
E160(e) beta-apo-8'-karotenal (C30)
Naravno oranžno barvilo.
E160(f) etilni ester beta-apo-8'-karotenske kisline
Naravno oranžno barvilo.
E161(b) lutein
Naravno rumeno barvilo, prisotno v zelenih listih in drugod.
E161(g) kantaksantin
Naravno rumeno barvilo, prisotno v gobah, ribah, flamingovih peresih.
E162 betanin
Naravno škrlatno barvilo iz rdeče pese.
E163 antocianini
Naravno vijolično barvilo iz cvetja.
E170 kalcijev karbonat
Kreda. Neškodljiva v zmernih dozah.
E260 ocetna kislina
Sestavina jedilnega kisa, pridobljena iz lesnih vlaken.
E290 ogljikov dioksid
Mehurčki v gaziranih pijačah.
E300 askorbinska kislina Vitamin C.
E306-E309 tokoferol Vitamin E.
E322 lecitin
Emulgator, pridobljen iz soje, jajčnega rumenjaka, arašidov, koruze ali živalskih virov. Neškodljiv. V večjih količinah lahko povzroči želodčne težave.
E330 citronska kislina
Zaradi jezikovne pomote napačno razumljena kot škodljiva in celo rakotvorna. V resnici povsem neškodljiva naravna snov.
E341 kalcijev fosfat
Mineralna sol, gradnik kosti.
E343 magnezijev fosfat Bistven mineral.
E375 niacin Vitamin B3.
E381 amonijev feritni citrat Bistven mineral.
E400 alginska kislina Smola iz morskih alg.
E406 agar Smola iz morskih alg.
E519 bakrov sulfat Bistven mineral.
Tole bom malenkost napisal iz enega predavanja:
Ti dodatki se uporabljajo kot Zgoščevalci, Želeji, stabilizatorji emulzije, penilni agenti in zaviralci kristalizacije sladkorja.
Pridobivamo pa jih iz:
Botanike: Starch (ne znam prevesti, nekaj kar je žitaricah), celuloza, pektin, gum arabic
Morske trave:
agar, carrageen, alginat
Živalskega izvora:
želatina, citozan, hyaluran
Bakterijskega:
xanthan, želan, dextan
Zvedel sem tudi, zakaj je v mlečni čokoladi žele (svinjska maščoba), ker se topi pri temperaturi 30°C, zato je zelo primerno za topljenje v ustih. Tako, da je kar nekaj vegetarijancev, ki jedo meso ne da bi to vedeli:).
"E" dodatki
To je prihodnost..MAVER|CK napisal/-a:Pa kak je pol to smisel, če je kava brez kofeina pol ni več kava ampak je sam še kakav:). To je tk kot avto brez koles!
Kupovanje nečesa česar ne smeš oziroma si ne upaš..
Vse več prehrambenih izdelkov je reklamiranih ponaredkov. Razlogi tičijo v nižji ceni, manjši škodljivosti itd.
Lep dan..