Iz prakse v prakso
... mogoče pa tudi kaka kost za debato.
Na začetku se opravičujem za "reklamiranje" blagovnih znamk. Mv uporabljam vsakodnevno. Za supereksplozijo še nisem slišala, mi je pa večkrat povrela voda, tudi po kak deci. Para je malo zmehčala mastne ostanke po stenah, kar je blagodejno vplivalo na čiščenje pečice. V ostanek prevrete vode sem največkrat stresla instant kavo v prahu (neskafe v tem primeru naredi penico skoraj kot v reklami) ali pa potopila čajno vrečko. Oboje povzroči kratkotrajno dramatično penjenje s sikanjem in šumenjem, ampak nič strašnega. Večkrat tudi v mv namenoma prevrem skledo (pyrex steklo) navadne vode z ostanki limone, da jo potem laže očistim. Uporabo čistil se namreč odsvetuje, abrazivnih sredstev tudi.
Zelo učinkovito pa v mv eksplodira celo jajce, ubito jajce v zaprti posodi, kaka zaprta jajčna zmes, pokajo tudi ceneni kozarci z vrelo vodo, sploh pa oljem (kozarci od gorčice in vikikreme)... Prav tako nevarno je gretje prazne mikrovalovke (Kdo ve zakaj?), gretje kovinskih stvari (tudi alu-folija je kovinska), večjih količin nekaterih maščob (svinjska mast npr.), stekla, ki ni namenjeno za mv (pokanje zaradi napetosti v materialu), nekaterih plastik (deformacija zaradi vročine, sproščanje nekaterih snovi...). Previdno pri gretju želatine, alkohola in olj, obnašajo se nekoliko drugače kot voda.
Pozor skrita kovina:
- nekateri stiroporni pladenjčki od mesa
- nekatere črtne kode in druge etikete
- emajl na keramiki
- pokrovčki na lončkih z npr. smetano, jogurtom..., ki izgedajo na zunaj kot plastika
- sponka na čajni vrečki (s tem sicer nimam slabih izkušenj, čeprav sem jo že kdaj nevede pogrela v mv)
- "značke" in sponke na klobasah in salamah ter nekaterih sirih
- nekateri plastični pokrovčki
- (kristalno) steklo
- nastreljena mrhovina
Odsvetujem tudi gretje:
- detergenta (para draži dihala) idr. čistil, zato jih ne uporabljajte za mv, učinkovito si lahko pomagate s paro, limono, kisom...
- zelo porozne keramike (glinene posode - posebej mokre) lahko popoka zaradi neenakomernega segrevanja ali pregrevanja v materialu
- čokolade in čokoladnih namazov (nastanejo grenke zažgane grudice v sredini). Lahko pa poskusite s funkcijo odmrzovanja.
- pražene in zelo mastne hrane (slani arašidi, pohan piščanec, kupljeni francoski rogljički, kotleti in svinjska rebrca), ker se maščoba hitro pregreje in vrela brizga od hrane pa baje še neke zdravju (in okusu) škodljive oblike maščobnih molekul pri tem nastajajo. S surovim malsom imam dokaj dobre izkušnje sploh pri nižji jakosti segrevanja. Mastne zadeve raje grejte pri nižji jakosti, če vam mv omogoča regulacijo.
- steklenih kozarcev, ki niso za mv
- keramike z emajlom v temnih, modrih ali kovinskih odtenkih. Pigmenti v teh emajlih so namreč kovinski oksidi in se hitro pregrejejo -> nevarnost opeklin in pokanja emajla. Tradicionalne keramike (glinene posode, kitajske/turške skodelice, krožniki s starinskim "zlatim/srebrnim" robom) tudi.
- neznani plastični materiali, stiropor, sekundna lepila, selotejp, plastična /celofanska folija... (nikoli ne veš kaj uhaja med gretjem)
- hermetično zaprte posode (večkrat mi je para s pokom odtrgala stran pokrov, ampak ni bilo škode)
- določeni keramika, steklo idr. materiali z oznako, da ni primerno za mv
- celi jajčni rumenjaki, včasih se naredi mehur, ki poči in pošprica celo mv z rumenjakom
- vosek, bencin, bančne kartice, cd, dvd, kasete, mobiteli, videokasete, baterije ... razen od soseda
Priporočam tudi
- če o plastiki niste prepričani ali je namenjena za v mv ali ne, raje prestavite hrano v drugo posodo (npr. "juhe" kot so npr. Cup noodles imajo ok lončke, tupperware ima nekaj stvari, ki so namenjene in varne za v mv, nekateri dostavljalci kitajske hrane tudi)
- investirajte v kvalitetno stekleno skledo npr pyrex
- pri predpripravljenih pakiranih jedeh upoštevajte navodila ( ponavadi je treba odpreti paket, odstraniti alu-folijo itd)
- pri odtajanju podstavite krožnik / skledo, da se izognete odtekanju sokov po dnu mikrovalovke (zlasti pri mesu) in uporabljajte program za odmrzovanje, sicer se bo hrana izrazito neenakomerno grela in bo nekje kuhana, nekje pa še zmrznjena
- če grejete večjo količino hrane (npr dvojno porcijo juhe) vmes pomešajte, da se izognete neenakomernemu segrevanju
- dobro ventilacijo, redno čiščenje prahu z mvin v okolici, brisanje svežih ostankov hrane s sten mv, preden se zasuši/zapeče
- rokavico za prijemanje vročih kuhinjskih potrebščin brez azbesta
Tudi branje navodil
pred (prvo) uporabo mikrovalovke zna bit koristno, upoštevajoč Murphyja.