Čuj, mogoče pa je že predčasno "spil" kolikor mu je bilo namenjeno in je na koncu kozarca.vojko napisal/-a:Vedel sem! Vedel sem! Potrjeno je: vsi abstinenti so čudaki! To je to! Zdaj vem, zakaj si 'udarjen' na ono stran! Čaja (za mehur) ne boš dobil, lahko pa sendvič...Rock napisal/-a:Je 'dolg' dejstvo ali pravo (pravica, dolžnost, pravno razmerje)?vojko napisal/-a:Ponovno si se radikalno zmotil v svoji presoji! To razliko znam na pamet in mi ni treba brskati po literaturi.
Torej lekcija (zate) in odgovor bargu:
Če dolg priznam, ni rečeno, da sem ga pripravljen ali dolžan plačati. Lahko uveljavljam ugovore. Priznam dolg, toda ugovarjam npr. zastaranje, priznam obligacijo iz pogodbe, toda vložim exceptio contractus non adimpletus, ipd.
Če pa dolg pripoznam, se s tem eo ipso nepreklicno ex ante odpovem kakršnimkoli ugovorom zoper plačilo dolga. Pripravljen sem ga brez nadaljnjega poravnati.
Se boš moral še nekoliko truditi. Morda ponoviti osnovna splošna znanja.Razumljivo? Pade staropramen pivo?
Sicer, kolikšna je tvoja običajna mera?
Če ne boš uspel, plačaš meni čaj (ne pijem) + obložen kruhek.
Res, kako je sedaj s tem dolgom, Vojko? Kakšne vrste je relacija, ki nosi težo dolga?