Tako ni mogoče diskutirati. Najprej napišeš, da si odkril strašno 'zmoto', ki si jo v svojem seznamu uvrstil na deveto mesto (morda aluzija na Dantejev Deveti krog pekla
) dobesedno takole:
Deveta zmota: Fizika je odkrila vse ključne fizikalne zakonitosti. Ni res!
Ker se nam je nekaterim zdela za lase privlečena in hudičevo pretenciozna, sem te pobaral za vir za takšno smelo trditev. Namesto jasnega odgovora si začel motoviliti o tem, da je 'to neumnost', nato si nakladal nekaj o 'korakih', po katerih je treba iti, da se te 'zmote' odpravijo, na vsako moje ponovno vztrajanje, da poveš vir, si se izvijal, da gre pravzaprav za 'splošno znano prepričanje fizikov ob koncu 19. stoletja', ves čas pa si za pričo vlačil na plano slavnega Feynmana. Nazadnje si dobesedno zapisal: »
Richard Feynman je dobil Nobelovo nagrado za fiziko leta 1965 in je izjavil, da je srečen, ker živi v obdobju, v katerem je bilo mogoče odkriti osnovne zakone narave.«
Ker sem sumničav do vsake tvoje trditve, sem si vzel čas in pazljivo prebral njegovo predavanje ob podelitvi Nobelove nagrade (No
bel Lecture, December 11, 1965, The Development of the Space-Time View of Quantum Electrodynamics).
V njem nisem našel niti približno podobne izjave, pač pa veje skozi celo predavanje misel, da je veliko tega neodkritega še pred nami (npr.
Therefore, I think equation guessing might be the best method to proceed to obtain the laws for the part of physics which is presently unknown., Furthermore, in the search for new laws, you always have the psychological excitement of feeling that possible nobody has yet thought of the crazy possibility you are looking at right now.) Pač pa je med drugim leta 1964 v znamenitih The Feynman Lectures on Physics rekel tole:
"Each piece, or part, of the whole of nature is always merely an approximation to the complete truth, or the complete truth so far as we know it. In fact, everything we know is only some kind of approximation, because we know that we do not know all the laws as yet."
Da ti ne bi naredil krivice, sem prebral tudi njegov govor na banketu pred kraljevim parom (
Richard P. Feynman's speech at the Nobel Banquet in Stockholm, December 10, 1965) in tudi tam ni nobenega namiga na to, kar trdiš, da je rekel.
Morda je to omenil tebi v zasebnem pogovoru na štiri oči; če je bilo tako, nam ostane le, da ti verjamemo na besedo ...
Čeprav vem, da odgovora ne bom dobil, te prosim, da navedeš tudi ta vir!