Odpočijte svoje oči na audio knjigah. Ugodno.

Prebral sem ... Ali lahko ... ?
Kasijus Klej
Prispevkov: 97
Pridružen: 19.4.2005 20:08
Kontakt:

Odpočijte svoje oči na audio knjigah. Ugodno.

Odgovor Napisal/-a Kasijus Klej »

Odpočijte svoje oči na audio knjigah. Cena 3000 SIT, za študente 33,3% popust. Naročila sprejemam do konca meseca, plačilo po povzetju.

Na CD-ju najdete 3 knjige, 2 v obliki predavanj avtorja osebno, predavata prof. Steven Pinker iz Koloarada in prof. Steven Pollock, tretja knjiga pa je znana Steven Hawkingova Brief History of time.

Da ne boste rekli da kupujete mačka v žaklju, sta tu dva odlomka... dve zanimivi poglavji:
http://rapidshare.de/files/16386357/06_ ... r.mp3.html
http://rapidshare.de/files/16386612/03- ... s.mp3.html



Vsebina:


Particle Physics for non physicist

Lecture 1: The Nature of Physics
Lecture 2: The Standard Model of Particle Physics
Lecture 3: The Pre-History of Particle Physics
Lecture 4: The Birth of Modern Physics
Lecture 5: Quantum Mechanics Gets Serious
Lecture 6: New Particles and New Technologies
Lecture 7: Weak Interactions and the Neutrino
Lecture 8: Accelerators and the Particle Explosion
Lecture 9: The Particle “Zoo”
Lecture 10: Fields and Forces
Lecture 11: “Three Quarks for Muster Mark”
Lecture 12: From Quarks to QCD
Lecture 13: Symmetry and Conservation Laws
Lecture 14: Broken Symmetry, Shattered Mirrors
Lecture 15: The November Revolution of 1974
Lecture 16: A New Generation
Lecture 17: Weak Forces and the Standard Model
Lecture 18: The Greatest Success Story in Physics
Lecture 19: The Higgs Particle
Lecture 20: The Solar Neutrino Puzzle
Lecture 21: Back to the Future (1)—Experiments to Come
Lecture 22: Back to the Future (2)—Puzzles and Progress
Lecture 23: Really Big Stuff—The Origin of the Universe
Lecture 24: Looking Back and Looking Forward
Total Duration: 12:10
Total MP3 Size: 167.33 MB


The Philosophy of Mind

01 Dualism, Descartes' Legacy.mp3
02 Alternatives to Dualism.mp3
03 Strong AI.mp3
04 The Chinese Room Argument.mp3
05 Can a Machine Think.mp3
06 Brain Digital Computer.mp3
07 Solutions to Descartes.mp3
08 Structure of Consciousness.mp3
09 Studying Consciousness.mp3
10 How the Mind Works.mp3
11 Action and Perception.mp3
12 Social Reality.mp3


Brief History of Time

Brief History of Time 1 of 4.mp3
Brief History of Time 2 of 4.mp3
Brief History of Time 3 of 4.mp3
Brief History of Time 4 of 4.mp3



lep pozdrav

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14610
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Odgovor Napisal/-a shrink »

Pa misliš, da ti bo kdo to kupil (kljub popustu)? Dandanes ni težko priti do teh vsebin in to bistveno ceneje (celo sam si navedel linke, ki to potrjujejo). 8)

Kasijus Klej
Prispevkov: 97
Pridružen: 19.4.2005 20:08
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Kasijus Klej »

Hm ja, sicer dvomim da bo kdo kupil CD, nimam izkušenj s tem, moj namen je predvsem priporočiti cool knjige, če pa koga zelo zanima, zakaj pa ne :?

Roman
Prispevkov: 6602
Pridružen: 21.10.2003 8:03

Odgovor Napisal/-a Roman »

In imaš dovoljenje za prodajo, Klej?

azi
Prispevkov: 74
Pridružen: 23.10.2005 14:07

Odgovor Napisal/-a azi »

Upam da nebom kaznovan zaradi komentarja, sam te avdio knjige se dobi na vsakem situ z torrenti 8)

Kasijus Klej
Prispevkov: 97
Pridružen: 19.4.2005 20:08
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Kasijus Klej »

Glede dovoljenja ne skrbite, ne bi šel v podrobnosti, ker je stvar malce komplicirana, ampak ker že vprašaš, bom pojasnil. Če sem povsem natančen, praktično gledano je stvar taka, da dovoljenja sicer še nimam, kajti zaenkrat avtorske pravice za prvi dve knjigi drži še TTC (The Teaching Company), ampak do konca meseca bo to vprašanje rešeno, ker bo takrat ameriška vlada pravice odkupila in dala stvar v public domain copyright. Za tretjo knjigo dogovori ravno potekajo in sem takorekoč v procesu pridobivanja ekskluzivnega zastopništva, tako da naj vas to ne skrbi preveč, kupčija bo povsem zakonita. Je pa to vprašanje tako, kot da bi jaz tebe vprašal ali plačuješ davke. Davke tukaj v celoti plača prodajalec in naročniku se s tem ni treba preveč obremenjevati. Tebe Azi bi bilo treba pa za ušesa, kvariš biznis poštenemu trgovcu hehehe... :wink: :lol:

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14610
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Odgovor Napisal/-a shrink »

Kasijus Klej napisal/-a:Glede dovoljenja ne skrbite, ne bi šel v podrobnosti, ker je stvar malce komplicirana, ampak ker že vprašaš, bom pojasnil. Če sem povsem natančen, praktično gledano je stvar taka, da dovoljenja sicer še nimam, kajti zaenkrat avtorske pravice za prvi dve knjigi drži še TTC (The Teaching Company), ampak do konca meseca bo to vprašanje rešeno, ker bo takrat ameriška vlada pravice odkupila in dala stvar v public domain copyright.
Če bosta prvi dve knjigi v public domain copyright, ju bo lahko vsakdo pobral, si ju zapekel in legalno posedoval (za lastno uporabo). Glede na to, da so časi drage opreme za peko CD-jev in DVD-jev ter počasnih internetnih povezav že davno mimo, se bo večina interesentov raje sama potrudila in pridobila ti dve knjigi ob praktično minimalnih stroških, kot pa da bi plačala po mojem prepričanju pretirano ceno za storitev peke CD-ja.
Za tretjo knjigo dogovori ravno potekajo in sem takorekoč v procesu pridobivanja ekskluzivnega zastopništva, tako da naj vas to ne skrbi preveč, kupčija bo povsem zakonita.
Če boš pridobil ekskluzivne pravice za knjigo, potem boš vsekakor upravičen do trženja. Osebno na tem portalu (forumu) raje vidim, da me nekdo napoti na povsem legalne in zastonj vsebine, kot je to npr. storil sstone, ko je navedel linke za serijo Mechanical Universe (video vsebine so sicer res streamane, toda ob dandanašnjih širokopasovnih in stalnih povezavah to ni problem).
Je pa to vprašanje tako, kot da bi jaz tebe vprašal ali plačuješ davke. Davke tukaj v celoti plača prodajalec in naročniku se s tem ni treba preveč obremenjevati.
Ravno nasprotno. Kupec (potrošnik) mora vedeti s kakšnim prodajalcem (ponudnikom) ima opravka oz. ali posluje z legalnim blagom, ali ne. V Italiji npr. mora kupec presneto dobro preveriti, ali je kupil originalno blago (beri: ne ponaredek), sicer ga lahko inšpektor kadarkoli (dovolj je, da pri kupcu ugotovi ponarejeno blago – tudi sredi ulice) oglobi z mastnimi kaznimi (če se ne motim, od 1000 EUR navzgor), medtem ko jo prodajalec, ki je to blago prodal (tudi legalno), lahko odnese brez posledic, če ga ne dobijo "in flagranti".
Tebe Azi bi bilo treba pa za ušesa, kvariš biznis poštenemu trgovcu hehehe...
Pošteni trgovci ponavadi navajajo ceno z opisom, ali je vanjo vključen DDV ali ne. :lol: Upam tudi, da boš izstavljal račune s svojo davčno številko in spoštoval roke, v katerih lahko kupci vrnejo CD, če z njim ne bodo zadovoljni; sicer se lahko kakšna ga. Kutin zelo razhudi. 8)

Kasijus Klej
Prispevkov: 97
Pridružen: 19.4.2005 20:08
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Kasijus Klej »

shrink napisal/-a: Če bosta prvi dve knjigi v public domain copyright, ju bo lahko vsakdo pobral, si ju zapekel in legalno posedoval (za lastno uporabo). Glede na to, da so časi drage opreme za peko CD-jev in DVD-jev ter počasnih internetnih povezav že davno mimo, se bo večina interesentov raje sama potrudila in pridobila ti dve knjigi ob praktično minimalnih stroških, kot pa da bi plačala po mojem prepričanju pretirano ceno za storitev peke CD-ja.
Se ne strinjam. Kajti živimo v informacijski dobi in tu ni naprodaj zgolj storitev peke CD-ja kot praviš, tega ti mimogrede zapečem zastonj, temveč je naprodaj informacija kako do knjige, le ta pa ni zastonj. Če je za industrijsko dobo veljalo, da vsak artikel nekaj stane, potem v informacijski dobi stane informacija, in to ne malo, včasih stane lahko tudi zelo veliko. Kakor pravi pregovor, brez muje se čevelj ne obuje. Vendar te povsem razumem, glede na to kako smo Slovenci pregovorno škrti, ne bo navsezadnje nič čudnega, če bom moral kupcu še plačati njegov nakup.

shrink napisal/-a:
Je pa to vprašanje tako, kot da bi jaz tebe vprašal ali plačuješ davke. Davke tukaj v celoti plača prodajalec in naročniku se s tem ni treba preveč obremenjevati.
Ravno nasprotno. Kupec (potrošnik) mora vedeti s kakšnim prodajalcem (ponudnikom) ima opravka oz. ali posluje z legalnim blagom, ali ne.
Zate shrink lahko pripravim kupoprodajno pogodbo opremljeno z davčnimi, matičnimi, statičnimi in drugimi številkami, katero boš lahko overil pri notarju, inkasantu in indeksarju, in zavaroval tudi pri vsaki večji zavarovalnici. Zadovoljen? Pa še nekaj glede DDVja, upam da me kak ekonomist ne bo zadavil, ko bom tole rekel. V ceno nakupa DDV ni vračunan. Iz enostavnega razloga. Tržne inšpekcije gor ali dol, to kratkomalo ni moja praksa. Morda poslujem s neko primitivno logiko, za katero v današnjem pravno korporativističnem svetu ni veliko posluha, ampak zame kot prodajalca je to nedopustno. Poleg tega, da se mi zdi DDV velik nesmisel (bil bi pa zadovoljen, če bi mi kdo pojasnil smisel DDVja) gledam na stvar povsem preprosto: ko izstavim račun za 3000 SIT, ok davke itak plačam, davek na dohodek plačam vsako leto, ampak to, da napišem na račun DDV 20%, nato povečam ceno za 20%, to se mi zdi ne pomeni nič drugega kot da to podražitev plača kupec, na nek način bi se torej reklo, da kupec plača ta davek, kajne, in potem ga prodajalec seveda odvede iz tega kupčevega denarja, ki ga je dobil. Tega pri meni ni, moji kupci ne plačujejo mojih davkov in DDV plačam izključno sam. Je res, da gre na mojo škodo, ampak princip je princip, pridržujem si pravico plačevanja vseh davkov in tega bremena ne prelagam na kupca.
shrink napisal/-a: Pošteni trgovci ponavadi navajajo ceno z opisom, ali je vanjo vključen DDV ali ne. :lol: Upam tudi, da boš izstavljal račune s svojo davčno številko in spoštoval roke, v katerih lahko kupci vrnejo CD, če z njim ne bodo zadovoljni; sicer se lahko kakšna ga. Kutin zelo razhudi. 8)
Roki, v katerih kupci lahko vrnejo CD če z njim niso zadovoljni, ne pridejo v poštev. To je sicer opaziti pri nekaterih prodajalcih... pišejo "če z izdelkom ne boste zadovoljni, vam povrnemo vse stroške". Mislim too much, torej iznajdljivi kupec lahko presname CD in kasneje terja denar nazaj. Ne, v tako poslovno tveganje žal moja firma ne gre, to je za firme, ki poslujejo z naivno vrsto kupcev, sam pa na ta način kupcev ne podcenjujem. Torej, hočeš nočeš, reklamacij pri meni ni.

Dragi kupci, kmalu bo tudi pri nas evro, potem bo vse dražje, zato pohitite, pomagajte Kasijusu do prvega miljončka. :wink: :lol:

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14610
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Odgovor Napisal/-a shrink »

Kasijus Klej napisal/-a:
shrink napisal/-a: Če bosta prvi dve knjigi v public domain copyright, ju bo lahko vsakdo pobral, si ju zapekel in legalno posedoval (za lastno uporabo). Glede na to, da so časi drage opreme za peko CD-jev in DVD-jev ter počasnih internetnih povezav že davno mimo, se bo večina interesentov raje sama potrudila in pridobila ti dve knjigi ob praktično minimalnih stroških, kot pa da bi plačala po mojem prepričanju pretirano ceno za storitev peke CD-ja.
Se ne strinjam. Kajti živimo v informacijski dobi in tu ni naprodaj zgolj storitev peke CD-ja kot praviš, tega ti mimogrede zapečem zastonj, temveč je naprodaj informacija kako do knjige, le ta pa ni zastonj. Če je za industrijsko dobo veljalo, da vsak artikel nekaj stane, potem v informacijski dobi stane informacija, in to ne malo, včasih stane lahko tudi zelo veliko.
In ti bi informacijo, da ti dve knjigi obstajata in še to, da bosta kmalu dobesedno "freeware", računal?! Zresni se, prosim te. Če uspeš najti naivneže, katerim boš prodajal meglo, potem vsaka ti čast. :?
Kakor pravi pregovor, brez muje se čevelj ne obuje. Vendar te povsem razumem, glede na to kako smo Slovenci pregovorno škrti, ne bo navsezadnje nič čudnega, če bom moral kupcu še plačati njegov nakup.
Seveda, to govorijo zgolj tisti, ki hočejo na naivnosti (beri: "porez na budale") ljudi zaslužiti.
Zate shrink lahko pripravim kupoprodajno pogodbo opremljeno z davčnimi, matičnimi, statičnimi in drugimi številkami, katero boš lahko overil pri notarju, inkasantu in indeksarju, in zavaroval tudi pri vsaki večji zavarovalnici. Zadovoljen? Pa še nekaj glede DDVja, upam da me kak ekonomist ne bo zadavil, ko bom tole rekel. V ceno nakupa DDV ni vračunan. Iz enostavnega razloga. Tržne inšpekcije gor ali dol, to kratkomalo ni moja praksa. Morda poslujem s neko primitivno logiko, za katero v današnjem pravno korporativističnem svetu ni veliko posluha, ampak zame kot prodajalca je to nedopustno. Poleg tega, da se mi zdi DDV velik nesmisel (bil bi pa zadovoljen, če bi mi kdo pojasnil smisel DDVja) gledam na stvar povsem preprosto: ko izstavim račun za 3000 SIT, ok davke itak plačam, davek na dohodek plačam vsako leto, ampak to, da napišem na račun DDV 20%, nato povečam ceno za 20%, to se mi zdi ne pomeni nič drugega kot da to podražitev plača kupec, na nek način bi se torej reklo, da kupec plača ta davek, kajne, in potem ga prodajalec seveda odvede iz tega kupčevega denarja, ki ga je dobil. Tega pri meni ni, moji kupci ne plačujejo mojih davkov in DDV plačam izključno sam. Je res, da gre na mojo škodo, ampak princip je princip, pridržujem si pravico plačevanja vseh davkov in tega bremena ne prelagam na kupca.
Ne da lahko, moraš! Sicer boš lahko v naši dragi državici preganjan. Glede komentarjev o DDV-ju: Res se zresni, prosim te! Obstajajo pravila igre (tudi v poslovanju), ki jih moraš spoštovati. Zakon prodajalce obvezuje, da navajajo informacijo, ali je v ceno vključen DDV, ali ne, in da na računih navedejo ločene postavke za DDV in ceno z DDV-jem. In zakaj misliš, da je to nujno? Predvsem iz razloga preprečevanja davčnih utaj. Izjava
Tržne inšpekcije gor ali dol, to kratkomalo ni moja praksa.
bi bila lahko pokazatelj, da to prakticiraš.

Glede fiskalne politike naše države oz. na splošno ekonomije pa lahko svoje ideje posreduješ vladi, ki ravnokar pripravlja davčno reformo. :lol:
Roki, v katerih kupci lahko vrnejo CD če z njim niso zadovoljni, ne pridejo v poštev. To je sicer opaziti pri nekaterih prodajalcih... pišejo "če z izdelkom ne boste zadovoljni, vam povrnemo vse stroške". Mislim too much, torej iznajdljivi kupec lahko presname CD in kasneje terja denar nazaj. Ne, v tako poslovno tveganje žal moja firma ne gre, to je za firme, ki poslujejo z naivno vrsto kupcev, sam pa na ta način kupcev ne podcenjujem. Torej, hočeš nočeš, reklamacij pri meni ni.
To je tudi skregano z našo zakonodajo. Po veljavni zakonodaji v naši državi lahko vsak kupec vrne blago (sicer nepoškodovano) v določenem roku (navadno 8 dni). Za internetno prodajo je ta rok še daljši. Če boš torej vztrajal, da pri tebi reklamacij ni, te bo lahko vsakdo prijavil tržnemu inšpektorju (da o tem, da lahko nate spravijo Kutinovo niti ne govorimo). Glede poslovnega tveganja pa se moraš sam zavarovati, npr. s tem, da CD potiskaš, saj ga bo tako težje ponarediti. V vsakem primeru so izjave tipa
Ne, v tako poslovno tveganje žal moja firma ne gre, to je za firme, ki poslujejo z naivno vrsto kupcev...
nesmiselne, saj se moraš ti podrejati pravilom in ne pravila tebi.
Dragi kupci, kmalu bo tudi pri nas evro, potem bo vse dražje, zato pohitite, pomagajte Kasijusu do prvega miljončka. :wink: :lol:
To je eklatanten primer zavajanja kupcev oz. protizakonitega oglaševanja. Tvoja kariera poslovneža se ne zdi preveč obetavna, saj je zelo verjetno, da te bo država preganjala, ker ji delaš škodo. :lol:

Kasijus Klej
Prispevkov: 97
Pridružen: 19.4.2005 20:08
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Kasijus Klej »

shrink napisal/-a: In ti bi informacijo, da ti dve knjigi obstajata in še to, da bosta kmalu dobesedno "freeware", računal?! Zresni se, prosim te. Če uspeš najti naivneže, katerim boš prodajal meglo, potem vsaka ti čast. :?
No, na tole bom dal čisto kratek odgovor. Seveda bi računal (in tudi računam, 3000 SIT), očitno pa je, da tukaj prihaja do manjšega nesporazuma. Če prav razumem, gre tukaj za spopad zastonkarjske mentatlitete z navadnim vzemi ali pusti tržnim principom. Ni mi pa jasno, zakaj se ti zdi cena tako pretirana, saj je več kot primerljiva s cenami papirnatih knjig. Čeprav bi bilo po drugi strani morda bolje ceno primerjati z raznimi šolninami. Izračunaj si koliko stane eno predavanje na faksu, če je letna univerzitetna članarina toliko in toliko, to je dosti bolj adekvatna primerjava (seveda ima vsak svojo računico in opaziti je, da večine ljudi sploh ne zanima kaj se nahaja v njihovih lastnih glavah, če vzamem samo primer knjige številka dve, ki opisuje ta fenomen. Malo sicer nakladam, ampak jasno je, da marskido tega ne ve in ga pravzaprav niti ne zanima, saj kot pravi stari rimski pregovor: ignorance is bliss. Kupci, ki imajo podobne zadržke kot ti, ne vidijo praktične strani znanja, ki ga je moč kupiti za 3 tisočake, morda mislijo le kako bom to čim ceneje kupil in kako bi to čim lepše zgledalo na polici. Kogar to ne zanima, kogar zanima dejanska vsebina, ki jo kupuje, od enostavnih stvari kot naprimer zakaj določene akorde slišim kot harmonične druge pa kot disharmonične, ali pa težje stvari kot naprimer kontroling algoritmov imunskega sistema in podobna sranja, ta bi bil gotovo za knjigo pripravljen plačati tudi dvojno ceno). Neka znanja, čeprav navidez nerentabilna, po mojem v življenju pač nimajo cene in ker je nimajo, je cena 3000 SIT ravno tako primerna kot vsaka druga.
shrink napisal/-a: Glede fiskalne politike naše države oz. na splošno ekonomije pa lahko svoje ideje posreduješ vladi, ki ravnokar pripravlja davčno reformo. :lol:
Ne, res, o tem vem premalo za resno debato.
shrink napisal/-a: To je eklatanten primer zavajanja kupcev oz. protizakonitega oglaševanja. Tvoja kariera poslovneža se ne zdi preveč obetavna, saj je zelo verjetno, da te bo država preganjala, ker ji delaš škodo. :lol:
Lepo od tebe, da me skušaš seznaniti z regulativami na področju trgovine in povsem lepo tudi priznam, da sem v to področje po juhi priplaval, da si ne mažemo oči. Nikakor pa ne misli, da je v zgornji ponudbi kakršna koli nepravilnost ali nezakonitost. Če želiš, lahko na kupčevo željo pogodbo konec koncev formalizirava tudi kot običajno blagovno menjavo med numizmatikom in audiofilom, če ti bo tako kaj bolj povšeči. :wink:

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14610
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Odgovor Napisal/-a shrink »

Kasijus Klej napisal/-a: No, na tole bom dal čisto kratek odgovor. Seveda bi računal (in tudi računam, 3000 SIT), očitno pa je, da tukaj prihaja do manjšega nesporazuma. Če prav razumem, gre tukaj za spopad zastonkarjske mentatlitete z navadnim vzemi ali pusti tržnim principom. Ni mi pa jasno, zakaj se ti zdi cena tako pretirana, saj je več kot primerljiva s cenami papirnatih knjig. Čeprav bi bilo po drugi strani morda bolje ceno primerjati z raznimi šolninami. Izračunaj si koliko stane eno predavanje na faksu, če je letna univerzitetna članarina toliko in toliko, to je dosti bolj adekvatna primerjava (seveda ima vsak svojo računico in opaziti je, da večine ljudi sploh ne zanima kaj se nahaja v njihovih lastnih glavah, če vzamem samo primer knjige številka dve, ki opisuje ta fenomen. Malo sicer nakladam, ampak jasno je, da marskido tega ne ve in ga pravzaprav niti ne zanima, saj kot pravi stari rimski pregovor: ignorance is bliss.
Očitno res ne razumeš, ker si totalno udaril mimo. Zadeva je popolnoma jasna: Če so pravice audio ali elektronskih knjig prenesene v "public domain copyright", to pomeni, da so javno dobro in torej ni omejitev z njihovim razpolaganjem. To nadalje pomeni, da knjigo lahko obesim na svojo stran in dopuščam, da jo kdorkoli zastonj pobere (ali pa v najslabšem primeru obesim link za dostop na drugih straneh). Upam, da ti je sedaj jasno, zakaj se mi zdi cena pretirana.
Kupci, ki imajo podobne zadržke kot ti, ne vidijo praktične strani znanja, ki ga je moč kupiti za 3 tisočake, morda mislijo le kako bom to čim ceneje kupil in kako bi to čim lepše zgledalo na polici. Kogar to ne zanima, kogar zanima dejanska vsebina, ki jo kupuje, od enostavnih stvari kot naprimer zakaj določene akorde slišim kot harmonične druge pa kot disharmonične, ali pa težje stvari kot naprimer kontroling algoritmov imunskega sistema in podobna sranja, ta bi bil gotovo za knjigo pripravljen plačati tudi dvojno ceno). Neka znanja, čeprav navidez nerentabilna, po mojem v življenju pač nimajo cene in ker je nimajo, je cena 3000 SIT ravno tako primerna kot vsaka druga.
To je pa res čisto nakladanje. In kaj misliš, da boš s ceno 3000 SIT privabil res tiste uka željne kupce? Bodi no resen. Če je knjiga prosto dostopna, potem morda res drži, da jo večina v celoti nikoli ne bo prebrala (ali poslušala). Toda tu govorimo o problemu, ki ga sploh ni. Če bo knjiga prosto dostopna, potem bo tudi za tiste, ki jo bodo res želeli izrabiti za uk, izbira povsem logična: Raje si jo bodo zastonj pobrali, kot jo pa kupili pri tebi.

Zato je hipoteza
Kupci, ki imajo podobne zadržke kot ti, ne vidijo praktične strani znanja, ki ga je moč kupiti za 3 tisočake, morda mislijo le kako bom to čim ceneje kupil in kako bi to čim lepše zgledalo na polici.
popolnoma zgrešena.

Konkreten primer:

Na amazonu iščem knjige, ki jih je napisal nobelovec za fiziko G. 't Hooft. Padejo mi v oči knjiga "Introduction to General Relativity", ki stane $ 38.00. Recimo, da sem študent in se mi zdi cena kar zasoljena. Iz radovednosti grem pogledati še na domačo stran nobelovca in najdem:

http://www.phys.uu.nl/~thooft/lectures/genrel.pdf

torej isto knjigo v elektronski obliki, ki si jo (očitno) lahko stiskam in jo dobim praktično zastonj. Očitno je, da so ta predavanja neke vrste javno dobro, saj so vsem dostopna. Če sedaj apliciram tvojo logiko, bodo tisti res uka željni šli kupiti knjigo na amazon, tisti, ki jih zadeva sploh ne zanima, pa si bodo pobrali elektronsko verzijo. Le zakaj?
Lepo od tebe, da me skušaš seznaniti z regulativami na področju trgovine in povsem lepo tudi priznam, da sem v to področje po juhi priplaval, da si ne mažemo oči. Nikakor pa ne misli, da je v zgornji ponudbi kakršna koli nepravilnost ali nezakonitost.
Verjamem, da ni nobene nepravilnosti v ponudbi (če odmislim dejstvo, da ni specificirano, ali je vključen DDV, ali ne), vendar tvoje izjave (npr. "Torej, hočeš nočeš, reklamacij pri meni ni.") kažejo na to, da slabo poznaš zakonodajo. Naj te razsvetlim: Potrošnik, ki kupuje na daljavo in izdelka ob nakupu ne vidi, ima pravico kupljeno blago vrniti (to velja za vsako vrsta blaga, razen za prehrambene izdelke).
Če želiš, lahko na kupčevo željo pogodbo konec koncev formalizirava tudi kot običajno blagovno menjavo med numizmatikom in audiofilom, če ti bo tako kaj bolj povšeči. :wink:
Če je to komu, povšeči, vsekakor. Meni vsekakor ne, še posebej zato, ker ne bi rad menjal svoje zbirke novcev (mimogrede: je sploh nimam) s CD-jem, ki si ga bom lahko sam zapekel.

Kasijus Klej
Prispevkov: 97
Pridružen: 19.4.2005 20:08
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Kasijus Klej »

shrink napisal/-a: Zadeva je popolnoma jasna: Če so pravice audio ali elektronskih knjig prenesene v "public domain copyright", to pomeni, da so javno dobro in torej ni omejitev z njihovim razpolaganjem. To nadalje pomeni, da knjigo lahko obesim na svojo stran in dopuščam, da jo kdorkoli zastonj pobere (ali pa v najslabšem primeru obesim link za dostop na drugih straneh). Upam, da ti je sedaj jasno, zakaj se mi zdi cena pretirana.
Že že, ampak dokler tega ne storiš, moraš priznati, da ima monopol dotlej pač nekdo drug in s tem tudi monopolno ceno. Ko boš pa knjigo obesil na svojo internet stran, bo druga pesem, takrat bo šel prodajalec zlahka v dumpinške cene in spet bodo kupovali pri njemu, namesto pri konkurenci, saj bo poskrbljeno, da bo cena nakupa ugodnejša kot cena downloada. Za interesente, ki si obetajo takšne pocenitve imam sicer samo eno misel: ne čakaj pomladi, kajti v primeru zgornjih dveh knjig je to utopično. Podobno je tudi z internetom, ki je public domain, za katerega pa vendar vsak uporabnik plačuje naročnino.
shrink napisal/-a: Toda tu govorimo o problemu, ki ga sploh ni. Če bo knjiga prosto dostopna, potem bo tudi za tiste, ki jo bodo res želeli izrabiti za uk, izbira povsem logična: Raje si jo bodo zastonj pobrali, kot jo pa kupili pri tebi.
Hm, dobra fora, proti taki argumentaciji kar nimam in nimam pravega novega odgovora. Je bilo pa že rečeno, da je to stvar merkantilistične miselnosti. Lahko trdiš, da ti je logično, da si bo interesent izbral ugodnejšo ponudbo, vendar temu ni vedno tako, vsaj v ameriki vem da je temu drugače, marskateri američan si bo raje izbral manj ugodno ponudbo, čeprav to človeku evropskega podnebja morda izgleda nesmiselno. Če parafraziram takole, ali bi raje kupil kilogram kruha preko eBaya, ker je tam cenejši, s tem uničil lokalno pekarsko industrijo in zamajal prehrambeno verigo bodočim rodovom? Ne vem. Je pa logično, to pa se strinjam, za naše podnebje in za današnje čase, za evropsko orientirane ljudi, za druga podnebja pa to ne velja vedno. Hočem reči, da ima vsak produkt tudi neko tržno nišo, zato tudi cene lahko variirajo v velikih razponih, od bolj do manj ugodnih.
shrink napisal/-a: Verjamem, da ni nobene nepravilnosti v ponudbi (če odmislim dejstvo, da ni specificirano, ali je vključen DDV, ali ne), vendar tvoje izjave (npr. "Torej, hočeš nočeš, reklamacij pri meni ni.") kažejo na to, da slabo poznaš zakonodajo. Naj te razsvetlim: Potrošnik, ki kupuje na daljavo in izdelka ob nakupu ne vidi, ima pravico kupljeno blago vrniti (to velja za vsako vrsta blaga, razen za prehrambene izdelke).
To kako je z raznoraznimi zakonskimi klavzulami pri nas poskrbljeno za zaščito kupca, je hvale vredno, vendar je v realnem svetu ta akt glede zaščite kupca ponavadi navadna kaplja v morje vode. Spoštujem to, ampak gledam druge prodajalce in njihove finte, kako se izogniti takim zakonskim nesmislom, ki gredo njim na škodo. Tako vidim raznorazne rešitve, od katerih je ena najbolj hecnih nedvomno tista z drobnim tiskom, v kateri prodajalec z drobnimi črkami ponuja možnost reklamacije, spodaj pa z velikim črkami glasno napiše "pri nakupu pripravite drobiž, v nasprotnem primeru nadaljnih reklamacij ne bomo upoštevali". In jih tudi ne upoštevajo. Zdaj, ker smo taki legalisti, bom razmislil kako bi sicer upošteval tvoje zamisli, vendar raje vidim, kot da sem licemer in se grem na papiru mrtvo slovo, raje vidim, da kupec ve kaj ga čaka. In pri meni ga ne čaka nobena možnost reklamacije, ker je izdelek tako popoln, da reklamacije tudi niso potrebne.

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14610
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Odgovor Napisal/-a shrink »

Kasijus Klej napisal/-a:Že že, ampak dokler tega ne storiš, moraš priznati, da ima monopol dotlej pač nekdo drug in s tem tudi monopolno ceno. Ko boš pa knjigo obesil na svojo internet stran, bo druga pesem, takrat bo šel prodajalec zlahka v dumpinške cene in spet bodo kupovali pri njemu, namesto pri konkurenci, saj bo poskrbljeno, da bo cena nakupa ugodnejša kot cena downloada. Za interesente, ki si obetajo takšne pocenitve imam sicer samo eno misel: ne čakaj pomladi, kajti v primeru zgornjih dveh knjig je to utopično. Podobno je tudi z internetom, ki je public domain, za katerega pa vendar vsak uporabnik plačuje naročnino.
Nekaj pozabljaš: govorim le o prosto dostopnih knjigah, za katere si ne more nihče lastiti pravic. V zvezi s tem ne more biti nikakršnega monopola. Če kdo hoče prodajati prosto dostopne vsebine, to lahko stori samo pod pretvezo, da prodaja storitev posredovanja in ne njene vsebine. Če bom obesil na svojo stran knjige, za katere vem, da lahko povsem legalno visijo gor in so povsem legalno dostopne širšim množicam, seveda ne bom računal dostopa. Zato tu ekonomska logika ponudbe in povpraševanja odpove. Če je zastonj, je pač zastonj. Lahko bi sicer zaračunal minimalni (simbolični) znesek, vendar bi mogel na strani tudi navesti, da so pravice knjige prenesene v "public domain copyright" in da je kot taka prosto dostopna. Obiskovalcu bi bilo ob tej opombi takoj jasno, da se hočem (sicer legalno) okoriščati na račun javno dostopnih knjig in da bo verjetno kje drugje našel knjigo brez ovir.

Glede interneta: vsekakor je primerjava ustrezna, vendar pozabljaš, da je marsikje internet za končne uporabnike dostopen zastonj: npr. v vsaki izobraževalni ustanovi, knjižnici...
Hm, dobra fora, proti taki argumentaciji kar nimam in nimam pravega novega odgovora. Je bilo pa že rečeno, da je to stvar merkantilistične miselnosti. Lahko trdiš, da ti je logično, da si bo interesent izbral ugodnejšo ponudbo, vendar temu ni vedno tako, vsaj v ameriki vem da je temu drugače, marskateri američan si bo raje izbral manj ugodno ponudbo, čeprav to človeku evropskega podnebja morda izgleda nesmiselno. Če parafraziram takole, ali bi raje kupil kilogram kruha preko eBaya, ker je tam cenejši, s tem uničil lokalno pekarsko industrijo in zamajal prehrambeno verigo bodočim rodovom? Ne vem. Je pa logično, to pa se strinjam, za naše podnebje in za današnje čase, za evropsko orientirane ljudi, za druga podnebja pa to ne velja vedno. Hočem reči, da ima vsak produkt tudi neko tržno nišo, zato tudi cene lahko variirajo v velikih razponih, od bolj do manj ugodnih.
Pustimo ob strani ekonomske teorije oz. vedenje ekonomskih subjektov (ki je lahko včasih čisto neracionalno). Tudi pustimo ob strani ZDA, saj lahko najdem kopico primerov, ko je ravno (po tvoje) merkantilistična misel uničila marsikatero dejavnost (naj omenim samo amazon, ki je drastično zmanjšal nakupe v knjigarnah). ZDA so pač dežela nasprotij in ekstremov, zato na osnovi enega samega primera ne moreš sklepati, da imamo Evropejci škodljivo podnebje.
To kako je z raznoraznimi zakonskimi klavzulami pri nas poskrbljeno za zaščito kupca, je hvale vredno, vendar je v realnem svetu ta akt glede zaščite kupca ponavadi navadna kaplja v morje vode. Spoštujem to, ampak gledam druge prodajalce in njihove finte, kako se izogniti takim zakonskim nesmislom, ki gredo njim na škodo. Tako vidim raznorazne rešitve, od katerih je ena najbolj hecnih nedvomno tista z drobnim tiskom, v kateri prodajalec z drobnimi črkami ponuja možnost reklamacije, spodaj pa z velikim črkami glasno napiše "pri nakupu pripravite drobiž, v nasprotnem primeru nadaljnih reklamacij ne bomo upoštevali". In jih tudi ne upoštevajo. Zdaj, ker smo taki legalisti, bom razmislil kako bi sicer upošteval tvoje zamisli, vendar raje vidim, kot da sem licemer in se grem na papiru mrtvo slovo, raje vidim, da kupec ve kaj ga čaka. In pri meni ga ne čaka nobena možnost reklamacije, ker je izdelek tako popoln, da reklamacije tudi niso potrebne.
No, sedaj pa ravno navajaš finte ameriških trgovcev, ki so jih seveda evropejski (kljub drugemu podnebju) brez zadržkov prevzeli. Zdravilo proti takšnemu obnašanju trgovcev je samo eno: kupec mora poznati svoje pravice. V ZDA jih vsekakor poznajo in to tako dobro, da včasih tožijo trgovce zaradi res neverjetnih stvari (ena Američanka je npr. tožila proizvajalca mikrovalovk, ker v navodilih ni eksplicitno pisalo, da se ne sme v njih sušiti hišnih ljubljenčkov).

Lahko pa ti povem lastne izkušnje s slovenskimi trgovci: Kupil sem sončna očala vrhunske znamke in to pri slovenskemu zastopniku. Po nekaj dneh (torej v roku 8 dni) sem ugotovil, da imajo napako v barvi, ki v trgovini ni bila opazna. Seveda sem jih vrnil in zahteval nova, kar sem tudi dosegel. Pri novih očalih sem doma spet opazil isto napako, ki v trgovini spet ni bila opazna (kasneje sem ugotovil, da v trgovini pod neonsko svetlobo takšne napake enostavno ni bilo možno zaznati). Seveda sem očala spet reklamiral (spet v zakonskem roku 8 dni), vendar so mi tokrat rekli, da očal ne bodo zamenjali. Vztrajal sem, da mi jih po zakonu morajo, a ni dosti zaleglo. Vseeno so mi rekli, da bo reklamacijo (napako na očalih) proučil nadrejeni in da bom tem telefonično obveščen. Med časom (nekaj dni), ko sem čakal na klic, sem poslal e-mail proizvajalcu, od katerega sem dobil prijazen odgovor, da lahko v primeru večjih težav z lokalnim zastopnikom pokličem regionalnega zastopnika, ki bo zadevo vsekakor uredil. Ko me je trgovec poklical, sem mu (še preden je uspel kaj izustiti) povedal odgovor proizvajalca. Trgovec se je zelo razhudil češ, da izsiljujem, vendar mi bodo vseeno šli toliko na roko, da bom dobil nova brezhibna očala, katera pa bom moral temeljito pregledati in za njih podpisati izjavo, da so brezhibna. Seveda sem mu rekel, da tega ne bom nikoli, saj bi bilo to isto, kot da se odpovedujem garanciji. Po nekajminutnem prerekanju sem mu dopovedal, da se ne šalim in da se bom res obrnil na regionalnega proizvajalca, če mi bodo postavljali protizakonite zahteve. No, in razpletlo se je tako, da sem dobil povsem brezhibna očala (barvo sem šel preveriti na dnevno svetlobo na ulico), pa tudi mi ni bilo potrebno podpisati nikakršne izjave.

Morala zgodbe: Vsakemu trgovcu se da stopiti na prste.

Kar se tiče tvojega vztrajanja, da ne dopuščaš reklamacij, pa tole:

Če naletiš na kupca, ki se zaveda svoji pravic, sigurno potegneš ta kratko.

Če za konec še omenim, kaj je zame utopija:
je izdelek tako popoln, da reklamacije tudi niso potrebne.
:lol:

Kasijus Klej
Prispevkov: 97
Pridružen: 19.4.2005 20:08
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Kasijus Klej »

hahahaha pošteno sem se nasmejal. Shrink, utopija je tudi to, da bom na tem sajtu naletel na kupca. :wink: :lol:

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14610
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Odgovor Napisal/-a shrink »

Kasijus Klej napisal/-a:hahahaha pošteno sem se nasmejal.
Nikoli ne podcenjuj potrošnikov. So bolj pametni, kot si lahko misliš. Lahko pa so tudi toliko neumni, da uspejo kaj pametnega iztržiti zase (tako kot tista Američanka). Jaz osebno pa znam biti zelo "zajeban", še posebej do goljufivih trgovcev. :lol:
Shrink, utopija je tudi to, da bom na tem sajtu naletel na kupca. :wink: :lol:
Ali pa da boš sploh naletel na kakšnega kupca, kjerkoli. :lol:

Odgovori