Ravnokar sem rezala čebulo, pa se sprašujem:
Zakaj te pri rezanju čebule pečejo oči in "jokaš"?
Lp
Rezanje čebule
Pri čebuli se tvorijo žvepleni oksidi, ki skupaj z vodo tvorijo žveplene kisline, tu šest kislino znamenito H2SO4.
Imel sem muco z imenom Matrika, ki je prišla takoj v kuhinjo, ko je slišala zvok deske za rezanje mesa na pultu. Zelo prijazno se je motala okoli nog. Potem je skočila na okensko polico in z lačnimi očmi opazovala, kaj si počel. Če si rezal čebulo, je jezno stresala z glavo, oči si je mencala in končno z razočaranim javkanjem na hitro zapustila kuhinjo.
Imel sem muco z imenom Matrika, ki je prišla takoj v kuhinjo, ko je slišala zvok deske za rezanje mesa na pultu. Zelo prijazno se je motala okoli nog. Potem je skočila na okensko polico in z lačnimi očmi opazovala, kaj si počel. Če si rezal čebulo, je jezno stresala z glavo, oči si je mencala in končno z razočaranim javkanjem na hitro zapustila kuhinjo.
Za pekoč oblutek so res odgovorne žveplove spojine, vendar ne znamenita žveplova VI kislina. v čebuli se nahaja derivat aliina, ki pri rezanju čebule pride v stik z encimi in iz njega nastene hlapna dražeča spojina z imenom syn-propanethial S-oxide (formula je: CH3-CH=CH-S-O).
Natančno je to razloženo na strani:
http://www.uky.edu/~dhild/biochem/25/lect25.html
Na predzadnji sliki je zgornja kemijska reakcija za česen, spodnja pa za čebulo.
Natančno je to razloženo na strani:
http://www.uky.edu/~dhild/biochem/25/lect25.html
Na predzadnji sliki je zgornja kemijska reakcija za česen, spodnja pa za čebulo.