Krzno
Krzno
Ok, tole sicer nima kaj dosti veze z znanostjo, a smisel kvarkadabre je navsezadnje tudi v osveščanju, mar ne?
In nekako se mi zdi, da mora čim več ljudi videti to, čeprav je tako grozno, da sama nisem pogledala do konca.
http://www.peta.org/feat/ChineseFurFarms/index.asp
In nekako se mi zdi, da mora čim več ljudi videti to, čeprav je tako grozno, da sama nisem pogledala do konca.
http://www.peta.org/feat/ChineseFurFarms/index.asp
Re: Krzno
Zanimivo kaj vse smo ljudje pripravljeni počet za avto, telefon, televizor, internet... Ker za hrano ne rabimo ubijat tok in takšnih živali!!!
PS: Zakaj ta link ne ofne v drugem oknu?
PS: Zakaj ta link ne ofne v drugem oknu?
Re: Krzno
Malo staro in že objavljeno na Kvarkadabri v prvem linku v tej temi:Nimlidor napisal/-a:Ok, tole sicer nima kaj dosti veze z znanostjo, a smisel kvarkadabre je navsezadnje tudi v osveščanju, mar ne?
In nekako se mi zdi, da mora čim več ljudi videti to, čeprav je tako grozno, da sama nisem pogledala do konca.
http://www.peta.org/feat/ChineseFurFarms/index.asp
viewtopic.php?f=16&t=936&hilit=krzno
Žal je naš svet takšen..
Lep dan..
Re: Krzno
http://www.mikavna.si/2010/01/moda-ali-krutost/
Načrtno gojenje živali v ta namen dandanses ne samo da ni ptrebno, ampak je absurdno.
Načrtno gojenje živali v ta namen dandanses ne samo da ni ptrebno, ampak je absurdno.
-
- Prispevkov: 2842
- Pridružen: 16.8.2004 19:41
Re: Krzno
Ampak, GJ, a si videl, kako koljejo piščance? Te pa jemo.
-
- Prispevkov: 2842
- Pridružen: 16.8.2004 19:41
Re: Krzno
No, ja, GJ. Ampak je bil prej živ. In kako živ! In prizor, ko ga stroj potegne v linijo za zakol, ni prijeten za mojo dušo.
Re: Krzno
Ti bi klal mrtve piščance?ZdravaPamet napisal/-a:No, ja, GJ. Ampak je bil prej živ. In kako živ! In prizor, ko ga stroj potegne v linijo za zakol, ni prijeten za mojo dušo.
Temu se reče humana tehnologija ubijana, oziroma klanja.
A si ti tudi eden/ena izmed teh spodaj?
Lep večer vsem...
-
- Prispevkov: 2842
- Pridružen: 16.8.2004 19:41
Re: Krzno
Ne, žive piščance bi klal. Zlasti ko sem lačen.
Drugače pa sem namigoval, da morda "humana" tehnologija ubijanja le ni tako "humana" oziroma, da je natanko to: "humana". Morda bi morala biti bolj "Gallus".
V vsakem primeru zakol ni najbolj prijetna reč. In kakor pri vsakem uboju, ni nujno, da aplikator prime. Včasih je treba večkrat poskusiti. Zato nimam nobene pretenzije, da je pač klati potrebno (ker sem lačen), imam pa določene pridržke glede "nehumanega" klanja, kakor mu praviš. Seveda, če bi bilo vesolje tako, da bi namesto piščancev jedel pse... hej, bi simpatije potem pridržal za piščance. In potem bi klali pse.
Če piščanca fentaš z giljotino, ni rečeno, da se on pri tem počuti kaj drugače, kot če ga ustreliš. Drugače je morda pri tvoji (moji) duši.
Kar se piščancev tiče pa še tole. Tistim lolekom, ki koljejo živali iz zabave, ali za črni trg, in to na krut način, verjetno pripada kakšna desetletna kazen, bi jaz rekel. Kaj pa klavcem v Perutnini Ptuj? Sem prepričan, da koljejo po predpisih. Ampak pomisli, koliko piščancev fentajo, a jih na koncu nihče ne poje, ker jim v trgovini poteče rok uporabe? A je s tem kaj narobe? Mislim, da je.
Drugače pa sem namigoval, da morda "humana" tehnologija ubijanja le ni tako "humana" oziroma, da je natanko to: "humana". Morda bi morala biti bolj "Gallus".
V vsakem primeru zakol ni najbolj prijetna reč. In kakor pri vsakem uboju, ni nujno, da aplikator prime. Včasih je treba večkrat poskusiti. Zato nimam nobene pretenzije, da je pač klati potrebno (ker sem lačen), imam pa določene pridržke glede "nehumanega" klanja, kakor mu praviš. Seveda, če bi bilo vesolje tako, da bi namesto piščancev jedel pse... hej, bi simpatije potem pridržal za piščance. In potem bi klali pse.
Če piščanca fentaš z giljotino, ni rečeno, da se on pri tem počuti kaj drugače, kot če ga ustreliš. Drugače je morda pri tvoji (moji) duši.
Kar se piščancev tiče pa še tole. Tistim lolekom, ki koljejo živali iz zabave, ali za črni trg, in to na krut način, verjetno pripada kakšna desetletna kazen, bi jaz rekel. Kaj pa klavcem v Perutnini Ptuj? Sem prepričan, da koljejo po predpisih. Ampak pomisli, koliko piščancev fentajo, a jih na koncu nihče ne poje, ker jim v trgovini poteče rok uporabe? A je s tem kaj narobe? Mislim, da je.
Re: Krzno
Hja, osnovni vzrok tiči v naši potrošniški družbi oziroma, konkurenčnosti prideleve piščančjega mesa.
Pred samim ubijanjem se moramo vprašati ali so bili ti piščanci humano vzrejeni?
Po ubijanju pa, ali z nijihovimi trupli ravnajo humano, oziroma so umrli zaman kot se sprašuješ, ker jim je v trgovini potekel rok trajanja.
Seveda za vsem tem stojijo zakoni oziroma evropske norme, ki pa se recimo močno razlikujejo od norm v ZDA. V ZDA je recimo dovoljeno uničevanje bakterij v piščančjem mesu z gama (rendgenskimi) žarki. Najbolj kritična in slavna bakterija je seveda salmonela, in je del običajne mikroflore v prebavnem traktu piščanca, za človekov prebavni trakt pa je smrtno nevarna, saj izloča strupene toksine.
Zanimiv je tudi sam kitajski pomen besede cau cau, ki danes označuje slog kitajske kuhinje, no pasje koščke mesa so zamenjali piščančji oziroma goveji.
Tudi jaz mislim, da je veliko narobe z našo potrošniško družbo, odnos do hrane se je v zadnjih desetletjih v nekaterih slojih močno poslabšal.
Že, če bi si vsak uporabnik na vsake nekaj let ogledal življenski cikel mesa, ki ga vidi v hladilniku trgovine, bi ljudje razmišljali drugače, vendar pa danes kopujemo v trgovini meso brez njegove preteklosti, niti je nočemo vedeti, ker to vedenje slabo upliva na apetit.
Koliko ljudi je danes sposobnih zaklati in pojesti kuro, ki je zrasla na njihovem vrtu, po drugi strani pa brez problema jedo meso kupljeno v trgovini?
Je vsaj delna rešitev v recesiji?
Lep dan vsem...
Humanost ubijana? Ja o tem bi lahko pisali eseje...ZdravaPamet napisal/-a:Drugače pa sem namigoval, da morda "humana" tehnologija ubijanja le ni tako "humana" oziroma, da je natanko to: "humana". Morda bi morala biti bolj "Gallus".
Pred samim ubijanjem se moramo vprašati ali so bili ti piščanci humano vzrejeni?
Po ubijanju pa, ali z nijihovimi trupli ravnajo humano, oziroma so umrli zaman kot se sprašuješ, ker jim je v trgovini potekel rok trajanja.
Seveda za vsem tem stojijo zakoni oziroma evropske norme, ki pa se recimo močno razlikujejo od norm v ZDA. V ZDA je recimo dovoljeno uničevanje bakterij v piščančjem mesu z gama (rendgenskimi) žarki. Najbolj kritična in slavna bakterija je seveda salmonela, in je del običajne mikroflore v prebavnem traktu piščanca, za človekov prebavni trakt pa je smrtno nevarna, saj izloča strupene toksine.
Tole s pisi ni ravno neka nova pogruntavščina. Čau čau je še danes redno na jedilniku, vsaj v Južni Koreji, na Kitajskem pa so prepovedali njegovo uživanje že leta 1923, vendar ga na črno še vedno uživajo. Njihovi jeziki so zelo draga specialiteta.ZdravaPamet napisal/-a:V vsakem primeru zakol ni najbolj prijetna reč. In kakor pri vsakem uboju, ni nujno, da aplikator prime. Včasih je treba večkrat poskusiti. Zato nimam nobene pretenzije, da je pač klati potrebno (ker sem lačen), imam pa določene pridržke glede "nehumanega" klanja, kakor mu praviš. Seveda, če bi bilo vesolje tako, da bi namesto piščancev jedel pse... hej, bi simpatije potem pridržal za piščance. In potem bi klali pse.
Zanimiv je tudi sam kitajski pomen besede cau cau, ki danes označuje slog kitajske kuhinje, no pasje koščke mesa so zamenjali piščančji oziroma goveji.
Verjetno res ne, vendar streljanje piščancev ne bi bilo rentabilno. Važna je hitrost smrti, ki doleti žival in ta je povezana s trpljenjem živali. Manj časa žival umira bolj humana je njena smrt, druge humanosti jaz tukaj ne vidim.ZdravaPamet napisal/-a:V Če piščanca fentaš z giljotino, ni rečeno, da se on pri tem počuti kaj drugače, kot če ga ustreliš. Drugače je morda pri tvoji (moji) duši.
Odvisno od države in zakonov, ki veljajo v njej. Konec koncev tudi ljudi še vedno kamenjajo do smrti v nekaterih državah tega lepega sveta.ZdravaPamet napisal/-a:Kar se piščancev tiče pa še tole. Tistim lolekom, ki koljejo živali iz zabave, ali za črni trg, in to na krut način verjetno pripada kakšna desetletna kazen, bi jaz rekel.
Seveda bi lahko uvažali perutnino iz drugih držav in ker ne bi vedeli kako so bili piščanci vzrejeni in usmrčeni bi imeli malo bolj mirno vest.ZdravaPamet napisal/-a:Kaj pa klavcem v Perutnini Ptuj? Sem prepričan, da koljejo po predpisih. Ampak pomisli, koliko piščancev fentajo, a jih na koncu nihče ne poje, ker jim v trgovini poteče rok uporabe? A je s tem kaj narobe? Mislim, da je.
Tudi jaz mislim, da je veliko narobe z našo potrošniško družbo, odnos do hrane se je v zadnjih desetletjih v nekaterih slojih močno poslabšal.
Že, če bi si vsak uporabnik na vsake nekaj let ogledal življenski cikel mesa, ki ga vidi v hladilniku trgovine, bi ljudje razmišljali drugače, vendar pa danes kopujemo v trgovini meso brez njegove preteklosti, niti je nočemo vedeti, ker to vedenje slabo upliva na apetit.
Koliko ljudi je danes sposobnih zaklati in pojesti kuro, ki je zrasla na njihovem vrtu, po drugi strani pa brez problema jedo meso kupljeno v trgovini?
Je vsaj delna rešitev v recesiji?
Lep dan vsem...