Vera in geniji

Argumentirane razprave o filozofskih vprašanjih.
Odgovori
Uporabniški avatar
mriz
Prispevkov: 2036
Pridružen: 13.5.2004 23:52
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a mriz »

seveda, norce iz preteklosti častijo, norce v sedanjosti pa zapirajo.

Hellspawn
Prispevkov: 3
Pridružen: 10.11.2004 19:28

Odgovor Napisal/-a Hellspawn »

Nerock napisal/-a:
Če je bog ustvaril Zemljo in vesolje, kdo je ustvaril boga?????
Bog ni ustvaril nas, mi smo ustvarili boga :wink:
Se strinjam. Ljudje so ostvarili "Boga" zato da so si olajšali življenje in ga krivili za vse neznane stvari in se pripravili (olajšali) smrt.

Uporabniški avatar
bargo
Prispevkov: 8302
Pridružen: 3.11.2004 22:41

Bog, bog ali BOG

Odgovor Napisal/-a bargo »

Bogov je toliko, kolikor je ljudi. Vsak ima svojega b oga.

Predvidevam, da sta Mriz in Powerslave želela to povedati, če ne že dokazati drug drugemu. :oops:

Moje mnenje je, da je na splošno komunikacija zelo težavna, če pa gre za opisovanje, prepričevanje, razlago subjektivnih dojemanj, je pa to toliko bolj težavno in zahtevno, in zahteva veliko potrplenja, časa in modrosti.

Velikokrat se sliši, sprejmi človeka takšnega kot je.
Kaj pa je točno določen človek ? A ni to "moja" slika nekega orginala ? Kako hitro pa lahko na podlagi projekcije, ki jo ustvarijo moji možgani ugotovim kakšen je dejansko "orginal" ? Ali je to sploh možno ?

Danes lahko z veliko verjetnostjo govorimo, da vemo zelo malo o dejanskem delovanju možganov. Znamo predalčkati, znamo meriti, znamo celo predvidevati določene reakcije možganov, zelo malo pa vemo o zavesti, "duši".

Če smo v zadnjih nekaj letih uspeli "ponarediti" levo polovico možganov po naključju ali znanju, tukaj mislim na računalnike, analitično sekvenčne stroje, ki delujejo na principu takšne ali drugačne matematike, pa se nam niti sanja ne, kako bi ponaredili desno polovico možganov. Še več, mislim, nikomur ni jasno kako delujejo.

Mislim, da je tukaj je srž problema, med vero in znanostjo. Včasih je bila vera tista, ki je razlagala vse od nastanka sveta, človeka, ...

Obstajale pa so določene "leve polovice", ki niso verjele, ker ni bilo "logično" ali pa iz kakšnih drugih razlogov. In če so te "leve polovice" imele še vsaj enako sposobne "desne polovice" jih danes poznamo imensko, čeprav so že tisoče let mrtvi.

In danes je podobno. Tudi na znanost lahko gledamo, kot na religijo. Sprašujem se: Koliko ljudi razume diletacijo časa ? Koliko jih dojema ? Koliko pa jih preprosto verjame ?

Uporabimo domišlijo. Vrnimo se 2000 let nazaj. V povprečju nobeden od nas nebi znal pisati in brati, če pa bi, bi bil iz kraljevske ali kakšne druge družbe blizu nje. Borili bi se za golo preživetje. Iz dneva v dan bi trpeli lakoto, doživljali takšen ali drugače strah pred tem in onim.
In potem pride nekdo z zgodbami iz Biblije. Bi mu verjeli ? Bi dojeli ? Bi razumeli ?

Torej pozdravljam vas Bogovi in hvaležem sem vsakemu, ki je pripravljen deliti njegovo kraljestvo z drugimi bogovi.

bianko
Prispevkov: 578
Pridružen: 15.12.2002 17:00

Odgovor Napisal/-a bianko »

Kot je omenil Mriz primerjajte staro Grčijo in srednji vek.Ideje grških filozofov so končne in jih človeški um ne more preseči.

Uporabniški avatar
powerslave
Prispevkov: 68
Pridružen: 26.12.2003 22:11

Odgovor Napisal/-a powerslave »

Namesto, da bi človek sebi pripisoval naravne ("božanske") lastnosti, je raje skušal naravne sile sprejeti kot dejstvo, jih čim bolje spoznati in uporabiti njihovo moč za odvrnitev slabega in privabljanje dobrega. Zaradi omejitvenih socialnih vzorcev in vrste drugih dejavnikov, ki se ponavljajo že dolga tisočletja, so fizična telesa na Zemlji sprejela množico vsiljenih vzorcev in zadržkov. To je deaktiviralo večino vidikov povezave med zavestjo telesa in višjim jazom.

Kaj je rdeca nit vseh naslednjih filozofij povsem razlicnega casa in prostora????
---> clovek (fizicno) in njegov um+duh (custva, mental) napram zavesti (njena evolucija in razsirjanje),...leva in desna polovica, fizika in metafizika, relativno in absolutno, tocka najnizjega dogodkovnega reda: Zero point field, katerega del smo vsi a ga zal vecina obcuti loceno dokler ne vidi (obcuti in gleda tako!!!!!!!) sirse.

* Peru: Maji (Celestinska)
* Mehika: Tolteške modrosti
* Severna Amerika: beli moz, ziveti z naravo (kaj to sploh pomeni)
* Grcija: Platon !
* Indija: Vedski mojstri
* Tibet: Knjiga mrtvih
* Kitajska: zen, budizem
* Japonska: bushido
* Rusija: zakaj je "umrl" Chambo Lama Itigilow
* Rusija,Afrika, J Amerika: šamanstvo
* Evropa: biblija preden je Konstantin 1700 let nazaj izbrisal 45 poglavij in ustvaril pravljico
* Evropa: Paracelsus, Roger Bacon, Coue
* Evropa: C.G. Jung! recimo
* Kumran (bližnji vzhod, Eseni): 800 zavitkov rokopisov iz obdobja pred nasim stetjem
* Egipt: sveceniki
* Asirija
* Avstralija: Aborigini
* Slovenija: Martin Kojc: Učbenik življenja (napisan 1935! in je še vedno korak pred časom, preberite)
* danes: ni prostora na tem serverju za vse znanstvene clanke priznanih znanstvenikov najvecjih svetovnih univerz

****************************************************************************************************

Science of compassion:

http://www.greggbraden.com

New York Times Best selling author, a former Senior Computer Systems Designer (Martin Marietta Aerospace), Computer geologist (Phillips Petroleum) and Technical Operations Manager (Cisco Systems).

*****************************************************************************************************
SE NEKAJ: Tisti, ki zamenjujete evolucijo zavesti z religijo, nekateri ste celo v striktni povezavi s krscanstvom in klerom, ste v zmoti. Kakorkoli povezujete evolucijo Jaza in kontrolo uma z religijskimi naceli in logiko takrat nastane ravno obratno. Razum vas vrti v neskoncno spiralo, kjer je tisti ki misli da upravlja z razumom in gre linearno, v bistvu ujet.
Nekaj je um (fantasticna zakladnica znanja), drugo pa so osebnostne izkusnje na katerih rastemo, gradimo svojo intuicijo ter subtilne energije. Nobeden!!!! ni prikrajsan,...je samo zakrito. Zakriva vam razum, zakriva vam gora podatkov.
Vi niste misel, saj jo lahko opazujete, ce se ne poistovetite z njo. Odkrijte locenost, bodite opazovalec uma, opazovalec podatkov, opazovalec misli, Bodite. Saj Ste!
...in besedicenje nikoli ne dokaze. Vsak dokaz je potrebno ponuditi tako da ga receptor sprejme kot prepricljivega. Argumenti ne pomagajo ne eni ne drugi strani. Subjektivnost informacije je primarnega znacaja. Clovek sprejme neko trditev le ce se preprica o njeni pravilnosti.

Tako blizu pa vseeno tako dalec.

iz http://www.greggbraden.com (FAQ)
Q: Do you have to be religious to pray?
A: While Western traditions have linked prayer with religion, the most basic teachings of the ancients make a clear distinction.
Prayer is our ability to commune and actively partcipate in the events of creation. Religions were constructed at a later time, around the science of prayer, in an effort to regulate the teachings with proposed guidelines and rules regarding how we use our access to creation.

Prayer is an "inner technology", non-religious and non-denominational, accessible by every human that walks this earth, requireing no special tools or knowledge beyond understanding our relationship to creation.

*****************************************************************************************************
Ph.D. Mitja Peruš neuropsychology / Cognitive Neuroscience holonomic theory of conscious image processing - supervisors Prof. Karl H. Pribram (Stanford & Georgetown U.), Prof. Janek Musek (Lj. U.), Visiting researcher at Mathematics Dept., Eastern Illinois Univ., Charleston, IL, USA; and at Physics Dept., Univ. of Hartford, CT, USA
Barušs (1997) poroča, da je v anketi na drugi tucsonski znanstveni konferenci o zavesti kar 66% udeležencev zatrdilo, da je izvencutna doživetja imelo.
M. Peruš: Biomreže, mišljenje in zavest; Satjam, Maribor, 2001
http://www.bion.si/mitja.htm


Imants Barušs, BSc, MSc, PhD
King's University College at The University of Western Ontario
Barušs, I. & Moore, R. J. (Spring, 1997). Beliefs about consciousness and reality: Highlights of Tucson II consciousness survey. Consciousness Bulletin, pp. 5-6.
Barušs, I. (1986). Quantum mechanics and human consciousness. Physics in Canada/La Physique au Canada, 42(1), 3-5.

*****************************************************************************************************
@ bargo: O zavesti vemo zelo veliko, pa se vedno malo obenem, ker je vseobsegajoca, vseprezemajoca in je kot izvenrazumska komponenta predimenzionirana za intelekt. Zavest razumes takrat kadar se z njo poistovetis, takrat vidis kako ozek (kljub morju podatkov) je razum. Je neopisljiva in nedolocljiva. Vse in nic hkrati. Fullness of emptyness.
Obstaja veliko avtorjev, knjig, clankov in povsem znanstvenih del, ki pomagajo odstrniti tancico...toda kljub vsemu je vseeno edinstvena in neopisljiva.

Se prav tako strinjam, da si je clovek izmislil "Boga", kakor tudi religijo, ker mu marsikaj ni bilo jasno ter je hotel manipulacije in nadzora. Vse to je produkt njegovega uma, njegovega materialno usmerjenega in hipertrofiranega ega.
Ni pa produkt uma zavest. Um je ne more ustvarit, ne unicit (lahko jo samo prekrije) in je locen od nje. Zavest je cisti obstoj sam po sebi.

Kaksna poplava informacij je okrog nas glede zavesti, pa se niti ne zavedamo. Dokaz je mnogo odgovorov na teh forumih, ki odslikavajo nepoglobljenost in povrsno razumsko razmisljanje o podanih informacijah.

Recimo samo 7D tednik, ki izhaja pri nas. Ta teden, 10. nov. 2004, stevilka 45, letnik 53.
* stran 29: Kako lepo je opisana Gregg Bradeno-ova studija o izbiri (creation). Opisana je knjiga Dr. Williama Glasserja, ki je pretresla stroko in predvsem psihofarmakologijo...ja seveda...kam bi pa prisli ce bi vsi s svojo dusevnostjo zdravili sami sebe. Naslov knjige: Psihiatrija je lahko nevarna za vase dusevno zdravje. Enako pise v ze prej navedeni knjigi Ucbenik Zivljenja: Martin Kojc
* stran 31: Intervju z Dr. Matejo de Leonni Stanonik dr. med. (diploma iz biologije, psihologije, germanistike, politicnih ved in medicine !!!), znanstvenica, nevrologinja na univerzi Knoxville, Tenessee, ZDA, citiram:
Mislim, da cloveski mozgani predstavljajo le mehansko komponento neke visje vrednote, ki vsebuje neizmerno kolicino lepote in moci obenem: duse in uma!

LP

Uporabniški avatar
mriz
Prispevkov: 2036
Pridružen: 13.5.2004 23:52
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a mriz »

Tudi na znanost lahko gledamo, kot na religijo.
ne religijo, sistem verovanja pa, ker, kakor si rekel, večinoma verjamejo/verjamemo ne da bi zares razumeli.
Ideje grških filozofov so končne in jih človeški um ne more preseči.


menim da so ideje grških filozofov filozofsko že presegli, a šele po osvoboditvi izpod duhovne tiranije Cerkve oziroma še pred nastankom Cerkve.

Tisti, ki zamenjujete evolucijo zavesti z religijo, nekateri ste celo v striktni povezavi s krscanstvom in klerom, ste v zmoti. Kakorkoli povezujete evolucijo Jaza in kontrolo uma z religijskimi naceli in logiko takrat nastane ravno obratno.
s tem se celo nekako strinjam. Neka stroga religija, kot je naprimer krščanstvo, ti ne ponuja napotkov za razvoj, za spoznavanje samega sebe, ampak ti vsili razlago o svetu, kazni za drugačno razmišljanje itd, torej te spremeni v ovco. Edino kar je skupnega vsem religijam in naukom je nauk o sočutju. Če bi ljudje dovolj razmišljali in očistili navlako iz vseh religij (mitologijo, zgodbice, grožnje z peklom, bla bla bla...), bi sicer zbrisali religijo, a pomoje imeli odskočno desko za naprej. hm..še boljše da sploh ignorirajo karkoli religioznega.
..in besedicenje nikoli ne dokaze. Vsak dokaz je potrebno ponuditi tako da ga receptor sprejme kot prepricljivega. Argumenti ne pomagajo ne eni ne drugi strani. Subjektivnost informacije je primarnega znacaja. Clovek sprejme neko trditev le ce se preprica o njeni pravilnosti.
Kak pa so se vsi kristjani, muslimani in židi prepričali da bog obstaja da so ga sprejeli za resničnega?! bullshit, niso se prepričali, čustva so jih zaslepila.

Powerslave, ti se pomoje preveč gnjaviš in sekiraš s temi duhovnimi knjigami pa članki pa reki itd. Tako pomoje neboš našel miru. Nočem ti solit pameti, samo preveč podatkov lahko zaškodi tudi v teh vodah.

Uporabniški avatar
Japi
Prispevkov: 230
Pridružen: 16.4.2004 17:17

Odgovor Napisal/-a Japi »

O.K., zdej pa da nekej že končno razčistimo. Fizika je VEDA. Vse, kar je znotraj fizike možno, se da tudi izmeriti in bolj ali manj kar točno napovedati. In še fizikalnih stvari ni možno 100% dokazovati, ker še ne obvladamo v potankosti razumevanja vsega stvarstva. Potem naj mi kdo pove, kako bi dokazoval nekaj, kar se vsaj trenutno ne da izmerit, o tistem že vsaj v Sloveniji baje obstaja čez 30 teorij (različnih uradno priznanih verstev) in je našim osnovnim petim čutom nevidno??? Vera je dar. Nihče ne postane veren kar tako, ker si je to slučajno eno popoldne izmislil. Ljudje smo eni pač taki, da je treba nekoga z macolo po glavi, da se bo začel spraševat, kaj in ali ga je kaj po glavi, drugi pa bodo imeli občutek, da mogoče obstaja nekje macola, ma ker je slučajno ne vidijo, je pač verjetno ni, ali pač? :) Jaz vam lahko tudi absolutnim nevernikom ponudim dejstvo, da če v življenju stremiš k temu, da si dober, te bodo imeli ljudje radi in ti bo življenje lepše, če pa stremiš s slabemu, pa ni veliko ljudi, pri katerih bi lahko iskal pomoč, ko bi jo potreboval. Je sicer še veliko več od tega napisal, vendar mora vsak sam pri sebi odkrit svojo vero, če pa bo prava, pa ni skrbi da to ne bi enkrat izvedel.:D

Uporabniški avatar
mriz
Prispevkov: 2036
Pridružen: 13.5.2004 23:52
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a mriz »

Vera(religija) ni dar, vera je omejitev. Človek postane resnično veren v trenutkih šibkosti/nemoči ali trenutkih nerazumevanja, nevednosti. In namesto da bi se v teh trenutkih boril sam, sprejme nekaj, kar bo te stvari uredilo za njega. (tile trenutki niso vsakdanji mimogrede, bolj taki, ki človeka resnično prizadenejo)
Verskih prepričanj ne gre dokazovati, ker temeljijo na subjektivni čustveni izkušnji -> torej verniku ideja boga in razmišljanja o njem prinašajo prijeten občutek, občutek sreče, izpolnjenosti, itd.
Fizika pa temelji na matematiki zato se jo da v bistvu dosti lažje dokazovat zunaj sebe, to je drugemu človeku, pogoj je le da oba sprejmeta svet in logiko matematike za resnično.

Uporabniški avatar
GJ
Prispevkov: 2635
Pridružen: 27.1.2003 22:08

VERA

Odgovor Napisal/-a GJ »

mriz napisal/-a:Vera(religija) ni dar, vera je omejitev. Človek postane resnično veren v trenutkih šibkosti/nemoči ali trenutkih nerazumevanja, nevednosti.
Hmm...

Mriz res ne vem kaj ti pomeni beseda vera? Vendar pa vidim, da ne razmišljaš iz prave potrebre.
Preprosto pogelj, vsako človeško življenje je verovanje. Tudi tvoje. Pa če priznaš ali ne. Veruj v tisto kar misliš, da je prav in tako tudi delj.
Vsi tisti, ki so našli oziroma spregledali svoje poslanstvo na tem svetu so verni. Ostali pa to še iščejo. :roll:

Glej, ne govorim ti katera vera je prava.
mriz napisal/-a: In namesto da bi se v teh trenutkih boril sam, sprejme nekaj, kar bo te stvari uredilo za njega. (tile trenutki niso vsakdanji mimogrede, bolj taki, ki človeka resnično prizadenejo)
Ahh...
Eden iz splošno znanih krščanskih naukov:
Pomagaj si sam in Bog ti bo pomagal.
mriz napisal/-a: Verskih prepričanj ne gre dokazovati, ker temeljijo na subjektivni čustveni izkušnji -> torej verniku ideja boga in razmišljanja o njem prinašajo prijeten občutek, občutek sreče, izpolnjenosti, itd.
Ahh... Ne vem kje živiš. Skratka tvoje razmišljanje je čisto marksistično: Vera je opij za ljudstvo.
Če si pristaš takšne logike potem imam jaz vso pravico trditi, da je bil tvoj oče komunist :lol:
mriz napisal/-a: Fizika pa temelji na matematiki zato se jo da v bistvu dosti lažje dokazovat zunaj sebe, to je drugemu človeku, pogoj je le da oba sprejmeta svet in logiko matematike za resnično.


Glej vere se ne dokazuje. Dokazujejo jo tisti, ki ne vedo kaj vera je.

Vera je gibalo vsakega človeka.
Čovek brez vere je mrtev.

Mriz:
Bog je v tebi in edino tu ga lahko najdeš.

Seveda se pa strinjam, da lahko vsako vero zelo dobro komercializiraš, vsiliš drugim in posel je tu.

Lep dan še naprej želim...

Uporabniški avatar
mriz
Prispevkov: 2036
Pridružen: 13.5.2004 23:52
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a mriz »

japi je uporabil besedo vera za religijo, zato sem jo tako v prejšnjem postu uporabil tudi jaz. verovanje pa seveda ima več pomenov.
No, jaz verujem v to kar mislim da je prav in po tem tudi delam. Če to med drugim pomeni da se znašam nad religioznimi, ne delam nič narobe, a ne. torej, verujem v svoj sistem, nisem pa religiozen.

če si pomagam sam, zakaj bi sploh potreboval boga? ta trditev se krega sama s seboj.

Zakaj bi bilo moje razmišljanje odvisno od tega, kjer živim? Pa kaj, če se moje razmišljanje zdi marksistično? (no, nisem komunist(niti oče ni bil, kolikor vem), tisti rek o opiju za ljudstvu pa mi je v bistvu všeč, čeprav imam negativne asociacije nanj.)

Tudi jaz nevem kaj pomeni beseda vera tebi!
V enem stavku uporabiš vero kot neko gonilo, nekaj pač, po čemer se ravnaš, v drugem pa uporabljaš vero kot sopomenko za religijo.

Bog ni v meni; niti ga ne bom iskal.

Uporabniški avatar
Japi
Prispevkov: 230
Pridružen: 16.4.2004 17:17

Odgovor Napisal/-a Japi »

Mriz, res ne rabiš boga? Si 100% ziher? Če je tako, pa imam kup vprašanj, ker si eden redkih, ki mu gre tako odlično, da ne rabi boga. Torej si popoln. V naslednji trditvi pa praviš, da v tebi ni boga. Hm.... OK, sva torej spet na moji trditvi, da je vera dar, ki slučajno ali pa z namenom tebi ni bil podarjen. Bilo pa ti je podarjeno vse drugo, da misliš, da boga pač ne rabiš. Tu vero mislim kot spoznanje, da obstaja nekaj več kot kot pa bo to verjetno znala opisat matematika.

Uporabniški avatar
mriz
Prispevkov: 2036
Pridružen: 13.5.2004 23:52
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a mriz »

trditev, da v meni ni boga, je odgovor na trditev GJ-ja.

ja, 100% sem ziher, da ne potrebujem boga, kar pa ne pomeni, da mi gre tako odlično, pomeni le, da se hočem zanašat samo nase, oziroma se sam počutim dovolj močnega in sposobnega za vse.
Mislim da boš moral biti bolj specifičen glede tega, kaj točno mi je bilo podarjeno, ker jaz glih takega občutka nimam. A mora spoznanje, da obstaja nekaj več kot to, vsebovati idejo boga? Ta nekaj več je lahko ogromno stvari.

Uporabniški avatar
GJ
Prispevkov: 2635
Pridružen: 27.1.2003 22:08

Re: VERA

Odgovor Napisal/-a GJ »

mriz napisal/-a:če si pomagam sam, zakaj bi sploh potreboval boga? ta trditev se krega sama s seboj.
Da je skregana sama s seboj, drži zgolj na prvi videz. In verjetno se je prav zato ta rek ohranil tisočletja. Saj je duhovno sporočilo reka tisto, ki ti odpira obzorje duha.
mriz napisal/-a:Zakaj bi bilo moje razmišljanje odvisno od tega, kjer živim?
Si človek. Tvoj ego neprestano raste za kar pa potrebuje ustvarjalno okolje.
mriz napisal/-a: Pa kaj, če se moje razmišljanje zdi marksistično?
Res je, marksizem je prvi resno govoril tudi o ostalih možnih vplivih vere. Oziroma o neomajni moči idealizma. Na koncu pa je postala ideja marksizema in nekaj sfiltriranega idealizma močno politično orožje.
mriz napisal/-a:Tudi jaz nevem kaj pomeni beseda vera tebi!
Ja, na kratko:
Vera je gonilo stvarstva in predstavlja duhovno obliko evolucije.
mriz napisal/-a:Bog ni v meni; niti ga ne bom iskal.
Ja, in vendar... Vse ob svojem času!
Japi napisal/-a:Mriz, res ne rabiš boga?
Ni vedno nujno, da potrebuješ boga Japi. Odvisno pač kakšni so tvoji cilji in zmožnosti.

Lep večer še naprej želim...

Uporabniški avatar
mriz
Prispevkov: 2036
Pridružen: 13.5.2004 23:52
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a mriz »

Da je skregana sama s seboj, drži zgolj na prvi videz. In verjetno se je prav zato ta rek ohranil tisočletja. Saj je duhovno sporočilo reka tisto, ki ti odpira obzorje duha.
če hočeš, boš res videl duhovno komponento. jaz je ne.
Si človek. Tvoj ego neprestano raste za kar pa potrebuje ustvarjalno okolje.
ja, ok, marksističnih idej pa nisem pobral iz bližnjega okolja, kakor si namigoval.

Ja, in vendar... Vse ob svojem času!
boga sem iz obstanka izbrisal pred 5 leti(tudi predtem nisem bil preveč veren, pač kolko so me vzgojili v tej kulturi), počutim se odlično, s svojimi metodami osebno napredujem, nič mi duhovno ne manjka...tega časa ne bo, bodi prepričan.

Vera je v bistvu karkoli človek verjame, karkoli ga duhovno pomirja in vzpodbuja za razvoj. To pa sploh ni nujno da je religija, je lahko karkoli. Jaz ne sprejemam religij, nekaj v kaj verjames pa potrebujes, pa čeprav je to vera v uspeh pri naslednjem izpitu. Ne potrebuješ pa nekega ideala, ki ti bo pri tem pomagal.

Uporabniški avatar
GJ
Prispevkov: 2635
Pridružen: 27.1.2003 22:08

Re: vera

Odgovor Napisal/-a GJ »

mriz napisal/-a:boga sem iz obstanka izbrisal pred 5 leti...
Se nikoli ne pogovarjaš sam s seboj? Na poznaš notranjega dvogovora? Človeški duh je lahko obrnjen navznoter ali pa navzven.
mriz napisal/-a: (tudi predtem nisem bil preveč veren, pač kolko so me vzgojili v tej kulturi), počutim se odlično, s svojimi metodami osebno napredujem, nič mi duhovno ne manjka...tega časa ne bo, bodi prepričan.
Osebna vera (o tej namreč govorim) je stanje lastnega duha in počutja.

mriz napisal/-a: Vera je v bistvu karkoli človek verjame, karkoli ga duhovno pomirja in vzpodbuja za razvoj. To pa sploh ni nujno da je religija, je lahko karkoli. Jaz ne sprejemam religij, nekaj v kaj verjames pa potrebujes, pa čeprav je to vera v uspeh pri naslednjem izpitu. Ne potrebuješ pa nekega ideala, ki ti bo pri tem pomagal.
Ja, govoriš o slepi veri. Hecno ne, (s)lepi veri.
Drugače si tudit ti zatiskaš oči pred realnostjo veš naš svet je zgrajen na idealih. Naj naštejem le nekatere: Naj pravičnejši, naj lepši(a), najbogatejši(a), naj boljši(a), naj pametnejši(a)...

Lep večer še naprej želim...

Odgovori