veckrat doma si nardim caj - in najprej je treba seveda zavreti vodo:>. Po tem ko enkrat zavrem in si dam 2dcl v kozarec pa se po nekaj casa voda ohladi. Pri tem pa ostane nekaksna bela, malo prozorna obroba po notranjih stenah posode, kjer je bila prej voda. Ce pa vode ne zavrem to ne nastane. Zanima me kaj bi to lahko bilo?
Nejveč se seveda izloči apnenca, ki mu rečemo tudi vodni kamen ali kotlovec. Tega je v trdi vodi, ki v Sloveniji prevladuje, zelo veliko, zato je treba na primer bojlerje v kopalnicah redno čistiti, zato potrebujemo v pomivalnikih sol in zato moramo po TV gledati neokusno reklamo za Calgon.
Kako pa to da se pri visjih temperaturah vec izloci? Zato ker ce bi pa samo nalil vodo v posodo in stran zlil pa ne ostane nobene snovi na stenah. Kaksen vpliv ima pa na zdravje trda voda?
topnost trdnih snovi je obratno sorazmerna s temepraturo. tko d se raztoplen apnenec oz. CaCO3 začne pr višjih temepraturah izločat.
drgač pa trda voda nima škodlivga vpliva zdravje.
zdej pa se mal povejte kaj je vse skudlivga u vodi ki jo pijemo -iz pipe prosim (js jo itak kopujem ceprav vem da to ni dobr za zobe ker ne vsebuje tolk fluora-so dokazal ameriski znanstveniki)
ja škodljiv je, če so u vod raztopleni razni nitrati, k pridejo not s pesticidi, al pa kkšne težke kovine. pr nas je problem predvsem u nižinah zarad uporabe pesticididov.
jaguar napisal/-a:zdej pa se mal povejte kaj je vse skudlivga u vodi ki jo pijemo -iz pipe prosim (js jo itak kopujem ceprav vem da to ni dobr za zobe ker ne vsebuje tolk fluora-so dokazal ameriski znanstveniki)