Vroča jed v hladilnik
Vroča jed v hladilnik
Imam novo vprašanje za vse kuharske mojstre. Zakaj vedno slišim: "Ne dajej vroče jedi v hladilnik!"?
Zakaj? Ali se lahko hrana prej pokvari ali je to zgolj zaradi tega, da ne bi grel notranjosti hladilnika in da bi mogel hladilnik bolj delovat?
Zakaj? Ali se lahko hrana prej pokvari ali je to zgolj zaradi tega, da ne bi grel notranjosti hladilnika in da bi mogel hladilnik bolj delovat?
-
- Prispevkov: 16
- Pridružen: 14.8.2007 22:13
- Kraj: Ljubljana
http://www.ivz.si/index.php?akcija=novica&n=531
glej pod 4.Shranjevanje živil
tukaj sicer samo potrdi to kar si že spraševal glede temperature.ni pa ravno razloženo kaj natančno se zgodi s hrano hm...
glej pod 4.Shranjevanje živil
tukaj sicer samo potrdi to kar si že spraševal glede temperature.ni pa ravno razloženo kaj natančno se zgodi s hrano hm...
Za ostale, ki se jim ne da odpirat strani
4. Shranjevanje jedi
Že pripravljeno živilo, ki ga ne boste pojedli takoj, hranite pri temperaturi nad +60 stopinj Celzija (v pečici za krajši čas) ali med +4 in +8 stopinjami Celzija (v hladilniku). Preden shranite kuhano hrano v hladilnik, jo čimhitreje ohladite. Posodo s kuhano hrano postavite v posodo z mrzlo vodo, to pa večkrat zamenjajte, dokler ni jed dovolj ohlajena. Živil ne ohlajajte v hladilniku, ker se s tem spremeni nastavljena temperatura. Zvišana temperatura lahko poškoduje hladilnik in uniči živila v njem.
-
- Prispevkov: 16
- Pridružen: 14.8.2007 22:13
- Kraj: Ljubljana
-
- Prispevkov: 2842
- Pridružen: 16.8.2004 19:41
Ohlaja se.kaj se pa zgodi s to hrano ki jo vročo postaviš v hladilnik
Drugače pa prvič slišim za to ljudsko modrost, ampak nekaj bo na tem. Večkrat sem postavil vroče pudinge v hladilnik, pa nisem opazil nič nenavadnega. Najbrž je bolj važno, da ne postavljaš lonca vrele juhe noter. Voda bi izparevala, se kondenzirala na stenah in na drugih živilih, temperatura v hladilniku bi za kratek čas narasla - kompresor bi se zagnal, dokler temperatura spet ne pade, vmes pa bi kondenz zmrzoval po stenah in živilih.
S tem ko das nekaj vročega v hladilnik se zadeva res ohlaja, na žalost pa se vsa okolica (hladilnik) za kar nekaj časa kar precej segreje, kar pa ni v prid ostalim živilom v hladilniku, kar je včasih dovolj, da se začejo bakterije bolj živahno deliti... Plus.....omenjene nevšečnosti z kondenzirano vlago.....
Re: Vroča jed v hladilnik
Ali verjamete, da v zamrzovalniku hitreje zamrzne vroča voda, kot pa hladna. Več o tem:
http://www.physics.adelaide.edu.au/%7Ed ... water.html
http://www.physics.adelaide.edu.au/%7Ed ... water.html
Re: Vroča jed v hladilnik
Verjamem.
Sam sem videl enkrat posnetek na TV, da je tip nekje v sibiriji zlil skodelico vroče vode v zrak in je v trenutku zamrzni.
Podatek o temperaturi zraka,ki so ga navajali je bil okrog -70°C.
Drugače pa ima ta zadeva opravka z medmulekolskimi razdaljami če se ne motim.
Lp.Mico
Sam sem videl enkrat posnetek na TV, da je tip nekje v sibiriji zlil skodelico vroče vode v zrak in je v trenutku zamrzni.
Podatek o temperaturi zraka,ki so ga navajali je bil okrog -70°C.
Drugače pa ima ta zadeva opravka z medmulekolskimi razdaljami če se ne motim.
Lp.Mico
Re: Vroča jed v hladilnik
Seveda:krefts napisal/-a:Ali verjamete, da v zamrzovalniku hitreje zamrzne vroča voda, kot pa hladna. Več o tem:
http://www.physics.adelaide.edu.au/%7Ed ... water.html
viewtopic.php?f=15&t=1455
http://www.kvarkadabra.net/index.html?/ ... ti/led.htm
Re:
Zanimivo.black angel napisal/-a:http://www.ivz.si/index.php?akcija=novica&n=531
glej pod 4.Shranjevanje živil
tukaj sicer samo potrdi to kar si že spraševal glede temperature.ni pa ravno razloženo kaj natančno se zgodi s hrano hm...