svetloba - elektromagnetno valovanje

Posebna in splošna teorija relativnosti
Odgovori
Uporabniški avatar
fogl
Prispevkov: 545
Pridružen: 7.11.2004 20:25
Kraj: Radovljica

svetloba - elektromagnetno valovanje

Odgovor Napisal/-a fogl »

Maxwell je izračunal da je hitrost elektromagnetnega valovanja enaka hitrosti svetlobe in iz tega sklepal, da je svetloba elektromagnetno valovanje. Pa je to že kar zadosten dokaz? To bi lahko bilo tudi naključno. Najbrž obstaja še kak drug boljši dokaz (tega pa nisem uspel najti)?

Uporabniški avatar
Aniviller
Prispevkov: 7263
Pridružen: 15.11.2004 18:16

Re: svetloba - elektromagnetno valovanje

Odgovor Napisal/-a Aniviller »

Oh, dokazov kolikor hoces. Recimo sam nastanek svetlobe (vsakega EM valovanja) vkljucuje spremembe elektricnega polja. Za radijske valove, mikrovalove itd.. itak direktno proizvajamo z antenami. Za vidno svetlobo navzgor moramo sicer vedeti nekaj o kvantnih pojavih, vendar ze samo dejstvo da so vedno zraven elektroni dokazuje da je proces tesno povezan z elektricnim poljem. Sinhrotroni recimo proizvajajo koherentno svetlobo z nadzorovanim pospesevanjem elektronov (v periodicnem magnetnem polju).
Podobno vidimo pri absorbciji, sipanju, lomu svetlobe (kar vse znamo zelo natancno popisat z gibalnimi enacbami elektronov). Pri sipanju na kristalu pa sploh ravno to izkoriscamo za raziskovanje njihove strukture.

kapital
Prispevkov: 76
Pridružen: 19.10.2010 19:52

Re: svetloba - elektromagnetno valovanje

Odgovor Napisal/-a kapital »

Za kateri tip elektromagentnega valovanja so pa prvič odkrili, da je elektromagnetno valovanje?

Kako je mišljeno, da ima em valovanje električno in magnetno komponento? Sej je pač to nekaj motnja brez mase, kako jo llahko nekaj sestavlja?

Zakaj nekateri em valovi z dovolj visoko frekvenco(npr. radijski) lahko prehajajo skozi snov?

Uporabniški avatar
Aniviller
Prispevkov: 7263
Pridružen: 15.11.2004 18:16

Re: svetloba - elektromagnetno valovanje

Odgovor Napisal/-a Aniviller »

Najbolj stereotipni primer so radijski valovi, kjer je ocitno iz delovanja naprave da imajo povezavo z elektromagnetizmom.
Sej je pač to nekaj motnja brez mase, kako jo llahko nekaj sestavlja?
Hm, tole vprasanje je cudno. Zakaj bi to da nima mase preprecevalo da jo nekaj sestavlja? Saj elektricno in magnetno polje tudi nimata mase. Oziroma sploh nista snov ampak drugacne vrste pojav: gre za prostorske lastnosti, ki predstavljajo vpliv na nabite delce. Povsod v prostoru (ne glede na to ali je notri kaj mase) imas magnetno in elektricno polje (kakrsno koli ze, lahko je tudi nicelno seveda), ki se ravnata po svojih zakonih - Maxwellovih enacbah - in v tem primeru pretvarjata s casom eno v drugega, kar se odraza kot valovanje.

Boljse vprasanje je zakaj ne bi prehajali skozi snov.

Elektromagnetno polje vpliva na nabite delce... pri razlicnih frekvencah je odziv razlicen. Pri previsokih elektroni ne morejo sledit hitrim spremembam in se zelo sibko odzivajo na polje, kar pomeni tudi da polje samo ne cuti vpliva. Po drugi strani, ce si v pravem obmocju, sestavni deli snovi mocno nihajo s poljem in s tem absorbirajo energijo polja, po drugi strani pa tudi sami povzrocajo polje (kar se odraza kot odboj valovanja od snovi).

Radijski valovi so nizkofrekvencno EM valovanje in precej dobro interagirajo s snovjo. Navsezadnje tudi mikrovalovka po frekvenci ni dosti stran, pa kot ves deluje na principu zelo mocne absorpcije valovanja v vodi. Primer visokofrekvencnega EM valovanja so rentgenski zarki, za katere vemo da dokaj neovirano potujejo skozi vecino materialov.

Odgovori