Društvo skeptikov

Kaj bi bilo, če bi lahko ... ?
User avatar
mriz
Posts: 2036
Joined: 13.5.2004 23:52
Location: maribor

Re: Društvo skeptikov

Post by mriz » 20.10.2009 11:19

Okej, če bi v ta namen obstajala stran, ki bi razkrinkala konkretne (in aktualne) ponudbe šarlatanskih izdelkov in storitev (kot so npr. tiste bio pralne krogle), bi mogoče res kaj dosegli. Če bi zraven še dodali kakšnen seznam splošnih prevar (telefonsko vedeževanje itd.) z dovolj jasnimi razlagami in ustreznimi referencami, pa bi sploh bil navdušen.

User avatar
GJ
Posts: 2635
Joined: 27.1.2003 22:08

Re: Društvo skeptikov

Post by GJ » 20.10.2009 11:39

Tudi jaz se pridružujem ideji oziroma morebitnemu članstvu. :D
Je pa to kar zahteven zalogaj oziroma projekt. Takšno društvo zahteva premišljen pristop, vsaj kar se pravne odgovornosti tiče. Danes lahko toži vsakdo za marsikaj...

Lep dan...

User avatar
Cuzo
Posts: 35
Joined: 3.2.2007 22:38
Location: in a galaxy far, far away...

Re: Društvo skeptikov

Post by Cuzo » 20.10.2009 11:44

Pravzaprav bi moralo za to skrbeti društvo potrošnikov :)

Je pa verjetno, da bi za ustanavljanje takega društva bilo potrebno nekaj kapitala (spletna stran, odvetnik kot je dejal GJ...) in nekdo, ki bi se temu 100% posveti, ce bi želeli efektivnost.

Kar se tiče vedeževalk in podobnega so pa verjetno bolj nevarni (prepričljivi) tisti "na črno" ki se jih težko dobi in ustvarijo eno skrivnostnost okoli sebe, Dannyja ipd. se pa ne jemlje tako zelo resno.

User avatar
mriz
Posts: 2036
Joined: 13.5.2004 23:52
Location: maribor

Re: Društvo skeptikov

Post by mriz » 20.10.2009 12:47

Saj se magari lahko začne bolj preprosto - v obliki bloga, kjer bi vsak član prispeval kaj po svojih zmožnostih. Prispevki bi se delili po kategorijah, pa bi problem (začasno) bil rešen. Če se prispevki v bistvu ne bi kaj dosti razlikovali od tukajšnjih na forumu, menda ne bi imeli pravnih težav, ali pač?

User avatar
GJ
Posts: 2635
Joined: 27.1.2003 22:08

Re: Društvo skeptikov

Post by GJ » 20.10.2009 13:14

mriz wrote:Če se prispevki v bistvu ne bi kaj dosti razlikovali od tukajšnjih na forumu, menda ne bi imeli pravnih težav, ali pač?
Hmm...
1)Nekdo je lastnik domene. Torej lastnik domene je odgovoren. Podatki lastnika so vidni v registru. Recimo: Kvarkadabra
2)Nekdo ima v lasti najem serverja in zopet odgovarja.
3)Cene serverja pri nas se gibljejo okoli 10€ za najem 10 Giga prostora, oziroma 20€ za najem 100 Giga prostora mesečno, pretok podatkov in ostalo je neomejeno.

Lep dan...

User avatar
mriz
Posts: 2036
Joined: 13.5.2004 23:52
Location: maribor

Re: Društvo skeptikov

Post by mriz » 20.10.2009 13:53

Pravim, da če bi vsebina prispevkov bila v bistvu enaka forumskim, se najbrž ne bi bilo treba bati tožb.

User avatar
Cuzo
Posts: 35
Joined: 3.2.2007 22:38
Location: in a galaxy far, far away...

Re: Društvo skeptikov

Post by Cuzo » 21.10.2009 11:51

mriz wrote:Pravim, da če bi vsebina prispevkov bila v bistvu enaka forumskim, se najbrž ne bi bilo treba bati tožb.
No ja, saj se je Kvarkadabra tudi že srečala z grožnjami o tožbi khm črvje duše khm in pomoje bi tako društvo dobro delovalo šele, ko bi amritom in podobnim dovolj stopalo na repe, da bi se začeli oglašati :)

problemi
Posts: 4931
Joined: 24.8.2009 1:20

Re: Društvo skeptikov

Post by problemi » 21.10.2009 12:48

Mislim, da se glede tožb ni bati. Kolikor je meni poznano pravo, bi moral tožilec (v tem primeru CENZURA) dokazati prekršek ali pa kaznivo dejanje takemu društvu oz. avtorju članka. Glede na to, da je dokazno breme na njem, CENZURA tega ne bi mogel dokazati, saj je vendarle CENZURA in ne more dokazati pravilnosti svoje "umotvorine". Tožb se torej ni bati.
Mene bi bolj skrbel organizacijski vidik in zmožnost resnega preverjanja (dokazovanje šarlatanstva, teorija, ekspirimenti) šarlatanskih "izdelkov". Ker če bi hoteli biti verodostojni, verjetno ne bi zadostovalo nekaj zgolj proglasiti za šarlatanstvo, morali bi navesti tudi zakaj oz. na osnovi katerih znanstvenih dognanj (dobrodošle bi bile raziskave) je nekaj šarlatanstvo.

ZdravaPamet
Posts: 2841
Joined: 16.8.2004 19:41

Re: Društvo skeptikov

Post by ZdravaPamet » 21.10.2009 17:50

Vidim problem, problemi. Oni sicer res ne bodo zdržali znanstvene presoje, vendar. Tisto, na kar bodo igrali, izhaja iz religije. To pa (z ustavo) toleriramo. On bo dejal, da kršiš njegovo pravico do svobodnega izražanja, mnenja, vere v izdelek in bogvekaj še vse. V tem hipu pa bodo tvoje izjave o šarlatanskem netolerantne, torej boš kaznovan. Kakor bi nasprotoval gorečemu verniku, da je sveti križ, na katerem je pribita figura odrešenika Človeškega rodu Jezusa Kristusa, patološka, izprijena, nemoralna in da je ta, ki jo podpira enake vrste. Brez posebnega premisleka bi sodišče najbrž izdalo sodbo v imenu ljudstva, da se moraš opravičiti in morda celo plačati odškodnino za storjene duševne bolečine temu verniku, čigar vero si teptal.

Vedež
Posts: 1050
Joined: 19.4.2004 8:33

Re: Društvo skeptikov

Post by Vedež » 22.10.2009 9:08

Tudi jaz se bom včlanil. Ne maram šarlatanov, ki prodajajo izdelke brez uporabne vrednosti.

Ko pa takole razpravljate o vojni proti šarlatanom, dobim občutek, da je naša znanost bolj kot ne, na psu. Namreč najlažje je preverjat kvazi izdelke, saj že otroci vedo, da so večina nateg kupca. Zakaj bi reševali težke matematične probleme, ko pa lahko podiramo hiše v pesku.

Hec pa je, ko dobiš na trgu kakšen proizvod, ki naj bi bil vsem predstavljen kot kvaliteten in znanstveno odobren, a je na koncu prav tako larifari. Takšne izdelke je težje najti, ker je potrebno več truda. Pričakoval bi, da se najde skupina, ki bo iskala takšne prevarante in njihove izdelke. Na nesrečo znastvenikov, pa oglašujejo svoje izdelke tako kot, da so jim jih odobrili zdravniki, inženirji, pravniki, znanstveniki...

Npr. zakaj je v Sloveniji pogonsko gorivo slabše kakovosti kot v Avstriji ali Nemčiji? Zakaj imamo v trgovinah izdelke drugega kakovostnega razreda, ki nam jih prodajajo po enakih cenah kot bi kupovali izdelke prvega kakovostnega razreda, ....

Roman
Posts: 6362
Joined: 21.10.2003 8:03

Re: Društvo skeptikov

Post by Roman » 22.10.2009 10:07

Vedež wrote:Tudi jaz se bom včlanil. Ne maram šarlatanov, ki prodajajo izdelke brez uporabne vrednosti.
Lepo, toda tvoja igra, pa brez zamere, je ravno nekaj takega.
Ko pa takole razpravljate o vojni proti šarlatanom, dobim občutek, da je naša znanost bolj kot ne, na psu.
In na psa jo dajejo ravno ti šarlatani.
Hec pa je, ko dobiš na trgu kakšen proizvod, ki naj bi bil vsem predstavljen kot kvaliteten in znanstveno odobren, a je na koncu prav tako larifari.
Ja, prav imaš, marsikdo se rad kiti z znanostjo in zvenečimi imeni, in to se mu tudi finančno splača. Smisel početja skeptikov je med drugim tudi ta, da zmanjšamo nasedanje neukih potrošnikov. S tem pa bi se morala pravzaprav ukvarjati zveza potrošnikov.

Vedež
Posts: 1050
Joined: 19.4.2004 8:33

Re: Društvo skeptikov

Post by Vedež » 22.10.2009 12:57

Prav, ampak jaz ničesar ne prodajam, niti nikomur ne vsiljujem svojega mnenja. Če me kdo narobe interpretira ali pa ga moje mišljenje moti ali ujezi, je to pač njegova stvar.

Lahko pa se pogovarjamo o povsem vskadanjih rečeh. Ena od takih je zaščita neukih potrošnikov, s čimer se povsem strinjam.

Toda, kot sem že navedel, zastavite zadevo širše, ne le na prodajalce in mešetarje s križci, obeski, prstani, energetskimi kamni, itd.

Tukaj bodo potrebni določeni stroški, ki bodo vso zadevo pokopali, če ne bo financiranja. Kdo bo naredil raziskavo ali stanje na določenem mestu res vpliva na izboljšanje delovanja ledvic in mehurja? Nekateri to prodajajo kot bonus k svoji ponudbi. Ali placebo efekt deluje isto kot jemanje tablet ali določena terapija in v katerih primerih to drži? ....

User avatar
Cuzo
Posts: 35
Joined: 3.2.2007 22:38
Location: in a galaxy far, far away...

Re: Društvo skeptikov

Post by Cuzo » 22.10.2009 14:43

Vedež wrote: Tukaj bodo potrebni določeni stroški, ki bodo vso zadevo pokopali, če ne bo financiranja. Kdo bo naredil raziskavo ali stanje na določenem mestu res vpliva na izboljšanje delovanja ledvic in mehurja? Nekateri to prodajajo kot bonus k svoji ponudbi. Ali placebo efekt deluje isto kot jemanje tablet ali določena terapija in v katerih primerih to drži? ....
Se strinjam, čeprav je vprašanje, kdaj pride to pod okrilje društva potrošnikov oz. društvo skeptikov bi lahko na nek način delovalo skupaj s društvom potrošnikov s finančnega in organizacijskega vidika... se ne spoznam ne na eno, ne na drugo, le ugibam :)

User avatar
shrink
Posts: 14571
Joined: 4.9.2004 18:45

Re: Društvo skeptikov

Post by shrink » 22.10.2009 17:52

Vedež wrote:Toda, kot sem že navedel, zastavite zadevo širše, ne le na prodajalce in mešetarje s križci, obeski, prstani, energetskimi kamni, itd.
Pa saj je zadeva mišljena širše: pač po vzoru društev v tujini. O razkrivanju šarlatanskih izdelkov smo večinoma govorili zato, ker je zadeva aktualna (nedavne grožnje Kvarkadabri pač).
Vedež wrote:Tukaj bodo potrebni določeni stroški, ki bodo vso zadevo pokopali, če ne bo financiranja. Kdo bo naredil raziskavo ali stanje na določenem mestu res vpliva na izboljšanje delovanja ledvic in mehurja? Nekateri to prodajajo kot bonus k svoji ponudbi. Ali placebo efekt deluje isto kot jemanje tablet ali določena terapija in v katerih primerih to drži? ....
Za tako društvo pač ni moč pričakovati, da bi se ukvarjalo z medicinskimi študijami. Lahko pa opozarja na znana dejstva: npr. da princip homeopatije ni bil nikoli dokazan. Dosti laikov je namreč zmedenih, ko na medmrežju bere npr. o študijah, ki dokazujejo "spomin vode", ki naj bi bil osnova homeopatije, a ta kljub temu (še vedno) ni priznana. Takim je treba jasno povedati: seveda, obstajajo take študije, ampak narejene so bile samo enkrat, njihovih rezultatov pa nihče za tem ni uspel ponoviti. Na ta način se jim lepo razloži, kako funkcionira znanstvena metoda in v čem je osnovna hiba "šarlatanskega dokazovanja".

Vedež
Posts: 1050
Joined: 19.4.2004 8:33

Re: Društvo skeptikov

Post by Vedež » 22.10.2009 19:46

So pa tudi primeri, ko sodobna medicina naredi vse kar zna in prizna, da ne more storiti ničesar več, potem človeku pred smrtjo ne preostane nič drugega kot da se zateče k duhovnem zdravljenju.

Če ima voljo in je vztrajen, lahko živi in deluje še vsaj nekaj let. Trikrat ugibajte koga imam v mislih.

Si ateist, kot je bil on, ko je bil zdrav.

Hočem reči, vso srečo vsem ateistom, toda eno zanimivo vprašanje imam: Ali smo lahko še skeptiki pred bližajočo se smrtjo?

Post Reply