Nadsvetlobna hitrost

Posebna in splošna teorija relativnosti
vesolka
Prispevkov: 2
Pridružen: 29.8.2009 23:56

Nadsvetlobna hitrost

Odgovor Napisal/-a vesolka »

Pozdravljeni.

Teorija relativnosti nas uci, da se ne da potovati z nadsvetlobno hitrostjo, vendar me zanima vase mnenje glede naslednje ideje. Imamo avto v popolnem vakumu, ki potuje z 99,999999...% svetlobne hitrosti. V njem leti super hitra muha s svojo super hitrostjo. Leteti zacne z zadnjih sedezev avtomobila in pospesuje vse do vetrobranskega stekla, ki se nemudoma odpre in muha leti ven. Teorija relativnosti pravi, da se velike hitrosti ne morejo sestevati, vendar me vseeno zanima ali muha zunaj avtomobila leti z nadsvetlobno hitrostjo? Glede na zunanjega opazovalca verjetno ne, vsaj dokler je muha v avtu. Kaj pa zunaj njega, ko je dejansko pred njim, vendar se vedno v vakumu, saj ima ze pridobljene 99,9999999...% svetlobne hitrosti in max svojo, ki skupaj znasa le malo vec kot svetlobna...?

Hvala vsem za odgovore.

Uporabniški avatar
Aniviller
Prispevkov: 7263
Pridružen: 15.11.2004 18:16

Re: Nadsvetlobna hitrost

Odgovor Napisal/-a Aniviller »

Tipicna zacetniska napaka. Hitrosti se sestevajo drugace in to ali si zunaj ali notri sploh ni vazno, vazne so samo relativne hitrosti. Avto se premika glede na opazovalca z neko hitrostjo in muha se premika glede na avto. Hitrost muhe glede na opazovalca je pac relativisticna vsota teh hitrosti, ki se racuna po formuli
\(v'=\frac{v_1+v_2}{1+\frac{v_1 v_2}{c^2}}\)
Torej, ce je hitrost avtomobila 0.9c in hitrost muhe glede na avto 0.5c, bo hitrost muhe glede na opazovalca 0.966c.

vesolka
Prispevkov: 2
Pridružen: 29.8.2009 23:56

Re: Nadsvetlobna hitrost

Odgovor Napisal/-a vesolka »

Vse lepo in prav. Ti dam pa en primer: recimo, da imas avto ki je dolg 300.000 km in leti s skoraj svetlobno hitrostjo. Gre na pot dolgo 300.000 km. V eni sekundi bo sprednji del avta presel ciljno crto, zadek bo na startu. Recimo, da imas v avtu muho, ki starta istocasno iz zadka vozila s skoraj svetlobno hitrostjo, se pravi, da je 300k km pred startom. Ko je sprednji del avta na cilju, je muha ravno tako v sprednjem delu avta. To pomeni, da je muha v eni sekundi naredila 300k + 300k km. Se pravi je bila njena hitrost 600k km/s...Kaksno je sedaj tvoje mnenje?

Uporabniški avatar
Aniviller
Prispevkov: 7263
Pridružen: 15.11.2004 18:16

Re: Nadsvetlobna hitrost

Odgovor Napisal/-a Aniviller »

Hitro gibajoca se telesa vidimo skrcena. Ce se avto giblje skoraj s svetlobno hitrostjo, potem ga vidis cisto kratkega in muha iz tvojega stalisca ne preleti skoraj nic vecje razdalje kot avto.
http://en.wikipedia.org/wiki/Length_contraction
Iz pogleda zunanjega opazovalca za muho cas tece pocasneje, zato se vse izide.

Nande Ninja
Prispevkov: 219
Pridružen: 3.2.2013 5:52

Re: Nadsvetlobna hitrost

Odgovor Napisal/-a Nande Ninja »

Ja, tukaj lahko pa jaz komentiram in bom kar članek napisal. Nekateri se boste smejali, drugi mogoče niti ne razumeli. Sicer nisem ravno izobražen fizik, vendar sem multi genij, moj IQ je nad 150 in fizika je moje področje. Če kdo misli, da je boljši fizik od mene, ga res vabim na pijačo in zanimiv pogovor, ter partijo biljarda.

Res smešno, vesolka, če se avto giblje tako hitro, kot si ti opisala in muha leti od zadnjih sedežev do vetrobranskega stekla, ki se nemudoma odpre muha ne bo zletela ven, ker je prepočasna. Ta muha mora najprej doseči hitrost avta in jo prekoračiti šele potem bo lahko zletela ven iz avta, vendar če bi muha to zmogla ne bi potrebovali tako hitrega avta in bi muha vseeno lahko tako hitro letela.

Tvoj drugi primer, kjer je muha v zadku vozila in avto prepotuje to razdaljo, s skoraj svetlobno hitrostjo. Ne vem, kako si si to zamislila, ker ta muha ne bo zletela od zadnjega okna do sprednjega. :shock: SI TO RES MISLILA? Muha, npr. sedi na naslonjaču zadnjega sedeža in ko avto starta, muha NE BO zletela do sprednjega okna, ampak jo bo prilimalo na zadnje okno in od nje ne bo veliko ostalo. A poznaš občutek, ko nekdo naglo pospeši vozilo? Npr. starta in v sekundi požene od 40 km/h do 80 km/h in ti sediš v avtu, kaj se zgodi? Če si sedela v normalmem položaju, ti glavo nazaj premakne, oziroma ti jo prilima na sedež. Zdaj si pa zamisli kako močno te prilima pri skorajšnji svetlobni hitrosti. Ubije te v miljoninki in verjetno se popolnoma utekočiniš, z muho bi se pa zagotovo zgodilo popolnoma enako. Torej, v tako hitrem avtu, ne le da umreš. Če bi po nekem naklučju preživela to moč, SE NE BI MOGLA premakniti niti za milimeter, ker bi te tako pritisnilo za zadnji konec vozila... Kar malo razmisli kaj bi se zgodilo s tabo, ali pa z muho.

Seveda, po mojem mnenju je res, da če bi se avto premikal z MALO manj kot svetlobno hitrostjo in bi ti normalno sedela notri ter samo zamahnila proti sprednjemu oknu, bi tvoja roka glede na zunanjega opazovalca prekoračila svetlobno hitrost. To je moje mnenje, vendar pri takšni hitrosti NE BOŠ mogla mahati z rokami, ker te tako močno pribije, da je kar težko opisati.

Ta primer je zelo podoben, kot ga je opisal Jure Zupan, glavni urednik Kvabrekadabe. Vsaj mislim, da je on to napisal. Gre za vesoljsko ladjo, ki leti z 2/3 svetlobne hitrosti in izstreli raketo. Vprašanje, ki si ga je Jure zastavil je, ali se hitrosti seštejeta? Res zanimivo, nikogar ne bom žalil, a meni se to zdi res smešno. Seveda se hitrosti ne seštejeta. Hitrost se ne sešteva. Ampak zelo smešno je tudi to, da opisuje, kako bi to videl daljni opazovalec. Pa bom jaz napisal, kaj bi videl daljni opazovalec. moje mnenje je, da če vesoljska ladja potuje z 2/3 svetlobne hitrosti in izstreli raketo, TA RAKETA SPLOH NE BO PRIŠLA IZ CEVI :!: :!: :!: Razen, če ta raketa leti z več kot 2/3 svetlobne hitrosti. Potem bi počasi prišla ven in zletela. Vendar 2/3 svetlobne hitrosti, je zelo veliko.

Povprečna raketa leti s hitrostjo 500 kilometrov na minuto, kar je veliko manj od svetlobne hitrosti.

Od zemlje do sonca je 150 miljonov km. Svetloba od sonca do zemlje potuje 8 minut. Raketa bi za to razdaljo potrebovala 300000 minut.

Upam, da sem dobro pojasnil zadeve.

Če pa vas zanima kaj več, vam lahko jaz pojasnim, kako prehiteti svetlobno hitrost, čeprav Einstein in še mnogi fiziki trdijo, da je to nemogoče. Jaz lahko dokažem, da je to mogoče in tudi bom. :idea: Mojo teorijo bo razumel vsak. Vendar tega ne bom objavil tukaj, ker želim avtorske pravice za svojo teorijo in če mi lahko kdo pomaga, oziroma me napoti na ustrezno ustanovo, kjer me bodo poslušali, da jim teorijo, kako prehiteti svetlobo tudi dokažem, me res zanima. Vendar hočem avtorske pravice.

Avtor članka Slavko Zupančič

zbe
Prispevkov: 49
Pridružen: 14.12.2008 11:13

Re: Nadsvetlobna hitrost

Odgovor Napisal/-a zbe »

Multi troll. Upam, da ne bo nihce izgubljal casa s tabo.

Motore
Prispevkov: 1106
Pridružen: 9.9.2009 23:28

Re: Nadsvetlobna hitrost

Odgovor Napisal/-a Motore »

Nande Ninja napisal/-a:Res smešno, vesolka, če se avto giblje tako hitro, kot si ti opisala in muha leti od zadnjih sedežev do vetrobranskega stekla, ki se nemudoma odpre muha ne bo zletela ven, ker je prepočasna. Ta muha mora najprej doseči hitrost avta in jo prekoračiti šele potem bo lahko zletela ven iz avta, vendar če bi muha to zmogla ne bi potrebovali tako hitrega avta in bi muha vseeno lahko tako hitro letela.
Hahaha :lol: :lol:
Nande Ninja napisal/-a:To je moje mnenje,
Pri tem bo tudi ostalo.
Nande Ninja napisal/-a:Če pa vas zanima kaj več, vam lahko jaz pojasnim, kako prehiteti svetlobno hitrost, čeprav Einstein in še mnogi fiziki trdijo, da je to nemogoče.
Jao jao, saj bi komentiral še ostalo, ampak je res izguba časa.

Nande Ninja
Prispevkov: 219
Pridružen: 3.2.2013 5:52

Re: Nadsvetlobna hitrost

Odgovor Napisal/-a Nande Ninja »

Motore, ne razumem kaj se dogaja s tabo. Seveda je to moje mnenje. Tvoje mnenje je pa očitno, da bo pri tem tudi ostalo. Ne moreš pa to trditi, ker nisi ničesar dokazal. Ali si? Pa mi pošlji link ali pa vsaj opiši svoje življensko delo. A si kaj ustvaril, naredil, dokazal? Se le norčuješ iz visoko inteligentnih debat, ki jih enostavno ne razumeš? Moje mnenje je, da jih nikoli ne boš razumel. Me spominjaš na mojega bratranca, ki je tako vase zagledan, da še vsi ostali vidimo njegove notranje organe, vsaj kar se tiče znanosti. Saj so njegovi ograni kar dobri, le možgane bi lahko poslal na kakšno čiščenje. Zelo si mu podoben. Kar ne razumeš obrni na šalo in se smej. Tudi če se edini smejiš, boš še vedno verjel, da je tvoja šala smešna ker si si jo pač ti izmislil.

Jaz tudi nimam nekega posebnega življenskega dela, razen nekaj pesmi in knjigo, ki sem jo napisal ravno o znanosti in tudi o svetlobni hitrosti je nekaj. Ni pa še objavljena, se še dogovarjam z uredniki in imajo veliko dela. Štejem pa šele 27 let, tako da mogoče pa še kaj storim.[quote="Motore"]Jao jao, saj bi komentiral še ostalo, ampak je res izguba časa.

Ne vem kako se citira le en odlomek, pa se še iz tega norčuj če ti je v veselje ampak si napisal: Jao jao, saj bi komentiral še ostalo, ampak je res izguba časa.

Ne vem kaj bi sploh lahko komentiral, razen to da se strinjaš z mano. Prosim, napiši kaj konkretnega ne le hahaha :lol: :lol: saj niti ne vemo komu ali čemu se smejiš. Mogoče pa imaš tako dobre telepatske sposobnosti, da kar vsi vemo, kaj se ti mota po glavi?

Uporabniški avatar
vojko
Prispevkov: 11622
Pridružen: 29.5.2004 15:18
Kraj: LIMBUŠ
Kontakt:

Re: Nadsvetlobna hitrost

Odgovor Napisal/-a vojko »

Nande Ninja je napisal:
"Se le norčuješ iz visoko inteligentnih debat, .../
:lol:

Kje pa jih najdem, lepo prosim, mislim "visoko inteligentne debate"? :lol:
/...knjigo, ki sem jo napisal ravno o znanosti in tudi o svetlobni hitrosti.../
"Ni pa še objavljena, se še dogovarjam z uredniki in imajo veliko dela."
Po moji oceni bodo tako strašno zakopani v delo, da naslednjih nekaj let z izdajo še ne bo nič... :lol:

Sam sem napisal kakšnih ducat knjig, pa še ni nobena objavljena... :lol:

Uporabniški avatar
GJ
Prispevkov: 2635
Pridružen: 27.1.2003 22:08

Re: Nadsvetlobna hitrost

Odgovor Napisal/-a GJ »

Aniviler ti je razkazal realnost glede na svoje izkušnje in moram priznati, da bi to težko naredil boljše!
Povsem na tebi je koko se odločiš.
Teorije niso unovčljive, niti se jih ne da patentirati, torej jih ne moreš unovčiti direktno, so le tvoj osebni renome za tvojo prihodnost.
Res ne vem kaj pričakuješ od nas? Mi ti lahko le nakažemo pot, ki je v okvirih realne znanosti!
IQ150+ praviš, hmm in nisi uspel razvozlati do 14. prispevka kako se citira (Quote) sogovorca... :oops:
Hmm, zelo si samozavesten... :mrgreen:

Lep dan ti želim...

Nande Ninja
Prispevkov: 219
Pridružen: 3.2.2013 5:52

Re: Nadsvetlobna hitrost

Odgovor Napisal/-a Nande Ninja »

Zdaj je pa že preveč. Saj vidim, da se še kar naprej meni smejite, a v resnici prav ogabno smešite sami sebe, ko se posmehujete multi geniju. Res mi je žal za vašo nizko inteligenco.

Kaj si želel povedati vojko? Če si ti napisal ducat knjig, ki še niso objavljene to pomeni, da tudi moja ne bo? Moja knjiga res ni slaba, bi ti jo poslal, a jo bom raje komu pametnejšemu, ki jo bo prebral z veseljem ne pa s predsodki.

GJ, kako to misliš, da se teorije ne da patentirati? Kdo je avtor relativnostne teorije? Eistein? In kako je pred tolikimi leti pridobil avtorske pravice za to? Danes se jih pa ne da? Si ti sploh kaj razmišljal ko si pisal?

Ja imam IQ 150+. To pomeni, da moram znati citirati prispevke? Imam 14 prispevkov in ti si opisal, kot da je to veliko? Sam jih imaš pa skoraj 2000
Ja, sem "noob" na tem forumu. A genij ne sme ali ne more biti "noob"?

Roman
Prispevkov: 6494
Pridružen: 21.10.2003 8:03

Re: Nadsvetlobna hitrost

Odgovor Napisal/-a Roman »

Nande Ninja napisal/-a:Zdaj je pa že preveč. Saj vidim, da se še kar naprej meni smejite, a v resnici prav ogabno smešite sami sebe, ko se posmehujete multi geniju. Res mi je žal za vašo nizko inteligenco.
Napovedi se uresničujejo.

Uporabniški avatar
GJ
Prispevkov: 2635
Pridružen: 27.1.2003 22:08

Re: Nadsvetlobna hitrost

Odgovor Napisal/-a GJ »

Nande Ninja napisal/-a:GJ, kako to misliš, da se teorije ne da patentirati? Kdo je avtor relativnostne teorije? Eistein? In kako je pred tolikimi leti pridobil avtorske pravice za to? Danes se jih pa ne da? Si ti sploh kaj razmišljal ko si pisal?
Ljubček golobček Slavko, te zgolj spuščamo na realna tla... :lol: :lol: :lol:
Pazljivo preberi tekst, ki sledi:
In o čem si razmišljal ti, ko si pisal prispevek na moj odgovor? :oops:
Nande Ninja napisal/-a:Ja, sem "noob" na tem forumu. A genij ne sme ali ne more biti "noob"?
Povsem očitno si "noob", tole okoli genija pa sploh ni očitno, prej nasprotno! :lol:

Lep dan ti želim...

igy
Prispevkov: 337
Pridružen: 25.11.2005 1:16
Kraj: Maribor
Kontakt:

Re: Nadsvetlobna hitrost

Odgovor Napisal/-a igy »

Nande Ninja napisal/-a:...vendar sem multi genij, moj IQ je nad 150...
S tem je vse povedal.

Nande Ninja
Prispevkov: 219
Pridružen: 3.2.2013 5:52

Re: Nadsvetlobna hitrost

Odgovor Napisal/-a Nande Ninja »

V redu, mogoče se teorije ne da patentirati. Se jo pa zagotovo da avtorizirati ali pa nekaj podobnega. Če je teorija moja, potem moram vsekakor jaz biti avtor se ti ne zdi? Eistein ima svojo teorijo, Newton ima kar svoje zakone. Kaj bom potem dobil šele jaz?

In opozarjam te na lep način, ne kliči me ljubček golobček.

Če pa se me boš dotaknil ko bom letel boš pa ti kam odletel.

Kar se tiče "noobovstva" sem to že priznal in še vedno mi nisi pojasnil kaj je s tem narobe. A ti nisi bil nikoli "noob" na tem forumu?

Kar se tiče pa moje genialnosti, je pa logično, da to ni očitno. Le kako bo tepec prepoznal genija? Tepcu je genij še večji tepec.

igy, tvoj komentar je pa res zelo bogat. Ti si zagotovo genij. Samo področje na katerem si ti genij žal še ne obstaja.

Odgovori