Zajc napisal/-a:Točno to te sprašujem. Jaz mislim, da ne. Zato se mi zdi "ustvarjanje" pojmov (bodi pozoren na besedo: u-stvar-janje) napačna izbira besede.
Zajc, saj tvoja analiza mi je všeč, ampak pri tebi ne gre za filozofijo, temvče za jezikovno vedo (lingvistiko), natančneje etimologijo. To da ima neka beseda koren -
stvar-, še ne pomeni, da se mora nanašati izključno na
stvar.
Kot sem rekel, že SSKJ nam pove, da beseda
ustvariti v zvezi z besedo
pojem ni napačna. Bom zopet iz SSKJ-a citiral nekaj pomenov pojma
ustvariti:1.
s svojo dejavnostjo narediti, da kaj nastane//narediti, povzročiti, da kaj nastane sploh: ustvariti robota, ustvariti novo filozofijo, ustvariti državo, ustvariti videz srečne družine, ustvariti vtis; 2.
s svojo dejavnostjo na umetniškem področju narediti, da kaj nastane: ustvariti kip, ustvariti opero; 3.
narediti, povzročiti, da se začne kako stanje: ustvariti red in mir, ustvariti iz nič ...
To je filozofsko vprašanje, ne matematično. Na filozofiji pa bi jaz bržkone pogrnil.
Mogoče zaradi nezanimanja za študij le te, drugače pa tisti ki "fura" FMF, bi gotovo moral "furati" tudi FF.
\(\sqrt{-1}\) je izdelek. Izdelan je iz \(-1\) in kvadratnega korena (kot nasprotne operacije od kvadriranja). Zakaj to ni pravilno razmišljanje?
Saj mislim, da sem to že skušal pojasniti. Bistvena razlika med
izdelati in
ustvariti v tistem citatu, in kot jo sam vidim, je v
namenu. Kaj želim reči. V nekem kontekstu tudi pojme
izdelujemo in ne zgolj
ustvarjamo, torej ne gre za to. Da bi govorili o filozofiji oziroma ustvarjanju pojmov, mora biti zadoščeno pogoju, da gre za, kot sem že citiral, upor proti »tistemu, kar je«. Nujno mora biti zadoščeno temu pogoju, dočim, ko pa nekaj izdelujemo, tega pogoja ni. Namreč izdelujemo lahko, kar koli, tako "po tekočem traku", ni nujno, da ja različno od česar koli, ni nujno, da se "upira" čemur koli, lahko gre tudi za kloniranje. Upam, da mi je ratalo prikazati, kje vidim razliko in pravilnost formulacije v tistem citatu - če si sploh dovolim ocenjevati omenjena filozofa.
Ne morem komentirati filozofije, ker je ne poznam. Pri matematiki pa ni nobenega upora ali nasprotovanja.
Tudi sam si ne bi upal trditi glede matematike. Malce me, v kontekstu najine debate, na (filozofsko)
ustvarjanje pojmov asocira recimo Evklidovo početje. Mislim seveda na evklidska geometrijo. Ampak tu bi te prosil za pomoč, ali tudi ti, in glede na moj zgornji prispevek o pojmu
ustvariti, misliš enako? Ko pa smo že pri tem, pa bi lahko Hilbertovo početje, mislim seveda na Hilbertov prostor*, označili za "nov horizont". Ampak ...
*je v matematiki posplošitev pojma evklidskega prostora (Wikipedija)
Je še uporabna.
Tudi filozofija je, verjami mi. Filozfija je imela, no tudi danes ima, velik vpliv na naše vsakdanje življenje. naj te spomnim dialektičnega materializma in ekonomsko političnega sistema utemeljenega na tem filozofskem pogledu**.
**pozornejši bralec bo tu seveda zastrigel z ušesi, zaradi več razlogov, ampak predlagam, da se, glede na namen pogovora, v to ne poglabljamo