osf napisal/-a: ↑21.8.2017 0:34
Roman napisal/-a: ↑20.8.2017 9:30
Kak se en atom dušika razlikuje od drugega atoma dušika?
Kadar sem bil majhen nisem razumel kako se Azijci razlikujejo med njimi, meni so bili vsi enaki.
Razumem, a to ni odgovor na vprašanje. Vsi atomi dušika imajo enako sestavo (7 protonov in 7 elektronov), so enako težki in se med seboj ne razlikujejo.
Dandanes opazim razliko dveh atomov
Je ne.
če so novonastali
Novonastali? Ti se hecaš.
se lahko sprašujejo: 'kako se oseba razlikuje od druge osebe?'.
Dušikovi atomi se sprašujejo? So osebe? Nisi resen.
Lepota neskončnosti je prav različnost med entitetami
Dušikovih atomov v vesolju ni neskončno mnogo in se med seboj ne razlikujejo.
ne pa brez inteligence.
Za inteligenco potrebuješ možgane, teh pa atomi nimajo. Joj, kaj ti moram razlagati!
Pri statistiki se uporablja izraz medija
Ne, uporablja se izraz
mediana.
https://sl.wikipedia.org/wiki/Mediana. Izraz medija ne obstaja, oziroma si si ga izmislil, kot še marsikateri drug izraz.
dobiš razlago v wikipediji.
Glej zgornjo navedbo.
Katere vire upoštevam? Vse.
Predvsem pa svojo domišljijo. Ampak tega vira jaz ne nameravam upoštevati.
Citiral sem te tako, da nisem prilepil kar je bilo med oklepaji; rezultat je nerazumljiv stavek.
S tem, ko nisi citata prilepil, ampak pomanjkljivo prepisal, si mu spremenil vsebino in rezultat je nerazumljiv stavek. Vprašanje je, zakaj si ga naredil nerazumljivega in se potem pritožil nad nerazumljivostjo, ki si jo sam povzročil.
Zaustavimo dilatacijo, vibracijo in rotacijo atomov, pa bomo videli kaj bomo merili.
Irelevantno.
Hočeš reči, da interferometri ne delujejo?
S seizmometri merijo navpične gravitacijske vale?
Seizmometer ne meri gravitacijskih valov, ampak pospeške pri premikih tal.
Napiši v wiki, pa bomo imeli slovensko razlago.
Rezultat je bil:
The page "Pitmen-e" does not exist.
Ne svetuj mi takih neumnosti. Bom še jaz poiskal kako neumno besedo v svahiliju in ti jo prodal kot znanstveni izraz, ki ga z lahkoto razumejo vsi bedaki na tem planetu.
Če kvantna mehanika ne računa termične dilatacije, je res velika črna luknja
Tega ti s svojim v nebo vpijočim neznanjem nimaš pravice trditi.
na osnovi temperature, se vsako telo krči in širi in to ustvarja vale.
Prehudo posplošuješ in ni vse tako, kakor bi rad.
Več je decimalno število oddaljeno od ničle, hitrejše je valovanje temperature.
Katero decimalno število imaš v mislih. In če temperatura valuje, povej valovno dolžino in frekvenco valovanja (to sta osnovna atributa valovanja), da vidiva, kaj je na stvari.
eno telo (atom) bo izbralo režo, ki jo raziskovalec želi.
Narobe si gledal. Če gre atom skozi eno režo, potem bi lahko drugo režo zaprli, pa se ne bi nič spremenilo. Ampak se spremeni. Če je odprta samo ena reža, interferenčnega vzorca ni. Interferenčni vzorec se pojavi samo primeru, če gre atom skozi obe reži.
Kar si pisal v zadnjih postih ni kar sem bral po spletu
Bereš, kar hočeš in razumeš, kakor hočeš. Če česa nočeš, pa preprosto izpustiš.
v wikipediji dobiš 'Afshar experiment'
Ja. Pa si prebral tudi poglavje
https://en.wikipedia.org/wiki/Afshar_ex ... _Criticism?
Poleg tega poskus z dvema režama so izvedli tudi s teniškimi žogicami
Niso. So pa teniške žogice uporabili za ilustracijo poskusa.
... in smo spet na žogicah.
In pri nedelovanju tega modela.
Logično
Ne omenjaj tega pojma, ker ne veš, kaj je logično.
vzrok je sprememba v temperaturi.
Torej temperatura nima vzroka?
Najhitrejši ter direktni način zaznavanja teh sprememb je dilatacija.
Ja, dilatacija makroskopskega telesa, recimo živosrebrnega stolpca ali pa bimetala.
Kadar nimaš odgovora, prodiraš s filozofiranjem
Kadar nimam odgovora, to tako povem. Pač nisem fizik. In kadar nimam odgovora, ne filozofiram.
tako ne boš razložil negativne dilatacije.
Ni na meni, da to razložim. Nisem fizik. Žal pa je očitno, da tvoja razlaga ni dobra.
Po tvojem, odvečna toplota se akumulira med atomi?
Ne. Toplota (ne vem, zakaj odvečna) telesa pomeni nihanje atomov v tem telesu, nihanje atomov pa pomeni spreminjanje lege okoli ravnovesne lege. Višja ko je temperatura, hujša so nihanja.
Nisem jaz otročji.
Tega nisem trdil, vsekakor pa daješ tak videz.
Fizika te pojave razlaga skromno, zato mi tudi dajaš odgovore, ki izvirajo iz skromne netne datoteke.
Fizika daje odgovore, ki jih pač ima. Nekateri so boljši, bolj točni, eksperimentalno potrjeni, drugi so slabši, morda samo domneve. Tvoje teorije, ki se s potrjenimi fizikalnimi teorijami ne skladajo, so povsem napačne. Tiste, na katere fizika nima odgovorov (ampak ni dovolj, da odgovorov ti ne sprejemaš), pa so domneve, ki čakajo na eksperimantalno potrditev ali ovržbo. Termična dilatacija atomov ni nič od tega. Alkimija tudi ne.