Roman napisal/-a: ↑28.2.2024 13:50
bargo napisal/-a: ↑10.2.2024 17:16
Roman napisal/-a: ↑9.2.2024 21:43
Pristranska izjava.
Niti ne, samo ocena tvojih odzivov oz. podanih stališč.
Ja, pristranska ocena. Ampak očitno meniš, da tvoje ocene niso pristranske.
Roman napisal/-a:
Še ena.
Niti ne, ugotovitev pač glede na tvoje podajanje.
Ja, pristranska ugotovitev. Ampak očitno meniš, da tvoje ugotovitve niso pristranske.
hm.
Naj te spomnim, da mi vsi, ne da bi se tega zavedali, večinoma gledamo skozi očala naših lastnih izkušenj, tistega, kar smo slišali in videli okoli sebe. In v "mi", si vključen tudi TI. Pristranskost se pač nanaša na naše razmišljanje in odločitve, ki niso vedno utemeljene na
razumu ali dejstvih. In ja, pristranskost je posledica družbenih norm, osebnih izkušenj in pazi, medijsko izpostavljenostjo! Saj veš kako pravijo: "
Povej kaj bereš in povem ti kdo si"!
Kako pa je z
razumom, če razmišljava da temelji na formalni logiki, pa ti je povedal Kurt, Kurt Gödel.
Dejstva (lokalna
) so lahko zavajajoča, samo spomni se na na Newtona in primer "kladivo in pero". Razmišljanje na podlagi interpolacije pa ni nič drugega kot vera, vera v model?!
Roman napisal/-a:
Brez (ustreznega) pojma ni (specifičnega) predmeta, ali?
Ali je to platonizem? Predmeti so v geološki zgodovini po tvojem mnenju morali počakati, da je pračlovek sploh začel izumljati pojme, da so lahko začeli obstajati.
Ah. hm. Že sam pojem/geslo predmet je konstrukt nekega komunikacijskega modela, ki služi za
izmenjavo informacij. Vse je v gibanju in pri tem pač prihaja do razlik,
nekatere je mogoče opisati, beri ubesediti.
Tale je močna:
"Predmeti so v geološki zgodovini po tvojem mnenju morali počakati, da je pračlovek sploh začel izumljati pojme, da so lahko začeli obstajati." A ni stvar obratna, saj se spomniš primer Triglava, kaj ne?
Črvina iz Stvarjenje sveta
Roman: Trdiš, da znanost izumlja svet, jaz pa te sprašujem, kako je izumila Triglav, ne ime, ampak goro. Bo šlo brez zamegljevanja?
Bargo: Predvidevam, da je štrlina bila že dolgo tam preden smo se mi pojavili. Štrlina je bila orientir, da se nismo izgubili nato pa smo jih dodelili še ime pač zaradi njene pomembnosti za nas. Torej, nismo izumili štrleče gmote, izumili smo zgodbo, ki opisuje to gmoto in evo tako pride:
Vesolje je ustvarjeno iz zgodb, ne iz atomov.
-- .Muriel Rukeyser. --
Predstavljal si, da se naša civilizacija uniči, kar si danes niti ni tako težavno predstavljati v luči ukrajinske in ostalih vojn, ki trenutno potekajo.
Vsi predmeti, ki so nastali /obstajali na podlagi industrijske in informacijske
evolucije, bodo stvar
geološke zgodovine in so nastali po sistemu
naprej ideja in kasneje predmet, kaj ne?
Te predmete bo našel bo nek ne Zemljan in zraven še zapis: "
Antropocen", da se bo lahko poučil, da predmeti ne nastanejo samo po naključju, temveč z tudi z namenom!
Roman napisal/-a:
Ampak, kako neki je sploh lahko nastal človek? Se ti zdi, da je pojem "človek" obstajal že prej? Res?
hm. Po nekem razmisleku, bi odgovor bil "DA", kajti, če je vse determinirano in vzročno-posledično potem je (pazi) obstajal potencial človeka od vsega začetka, ki pa je v neskončnosti!
Lahko celo rečeš, da se je
lokalno ta potencial realiziral, nekje drugje pa se ni. Še celo več, neskončno krat se je realiziral in neskončno krat se ni realiziral, če samo verjameš v
multiverse in se na tak način rešiš
finetuning argumenta! Iz izkustva končnosti, so uvedli neskončnost in to celo na potenco, ker ena ne zadošča! Še Bruno se čudi!
Roman napisal/-a:
Kako že gre: "Meje mojega jezika so meje mojega sveta!"
Čakaj no, govoril si o predmetih in pojmih. Prav, za pojme je potreben jezik. Očitno meniš, da predmete ustvarja jezik. Če ni jezika, ni predmetov.
Na nek način drži, čeprav je videti čudno. Ideja je pred predmetom, načrt ustvari predmet, kajti, letalo se ne sestavi samo od sebe, ali?
Roman napisal/-a:
Roman napisal/-a:Razumel očitno nisi. Preveč energije si porabil z iskanjem pristranosti.
Veš, pristranskosti ni potrebno pretirano iskati, ker se sama zgosti izven sredine.
Kar velja za vse, razen zate, kajne.
Na osebni ravni ni tako preprosto, naj te spomnim: "
The first principle is that you must not fool yourself and you are the easiest person to fool." Potrebno je vsaj ogledalo!
Roman napisal/-a:
Ah daj no, če si izmišljuješ analogije z namenom pokazati in podkrepiti svoje stališče pri čemer izmišljena analogijo služi predvsem temu cilju potem jo pač ocenim za zavajajočo in se ne spuščam v podrobnosti, ki itak ne bi ničesar doprinesle k osnovni ugotovitvi.
Z analogijo sem se hotel približati tvoji govorici, ko ti z neposrednim govorom nisem uspel razložiti delovanja slovarja. Zanimivo je, da si mi očital, da nekatere definicije zanemarjam, ti pa si ravnal natanko tako. Se tega zavedaš?
Ah, daj no. TI, ne da neke opise gesla zanemarjaš, temveč jih spregledaš in to z namenom, s tem skrčiš opisano geslo na želeno raven, človek bi dejal, da zmanjšaš definicijsko območje in to je pristranskost! Moje stališče je da "vsi smo verniki", kar velja vsaj za HSS! JAZ zagovarjam širši opis, kar seveda ne pomeni kar ugotavljaš "ti pa
si ravnal natanko tako"! Vidiš, to je moje zavedanje, po katerem me sprašuješ!
Roman napisal/-a:
hudič je, če ne verjameš v svobodno voljo.
V čem je težava? V čem hudič?
Težava je umestitev tega razmišljanja v koncept determinizma, hudič pa je, da je občutek, da si gospodar svojega telesa lažen! In če tako, se ti pač dogaja. Nekateri temu pravijo usoda!
Roman napisal/-a:
Opa, to pa je dober pristop. Sem vesel.
Ne vem. Bolj gre za dejanje obupanca.
Roman napisal/-a:
2. biti prepričan o obstoju, resničnosti česa, kar uči vera - Katera vera pa se ukvarja s fiziko?
Naravoslovna vera ,
vera v naravoslovje:
Izraz pomeni močno vero ali zaupanje v naravoslovje in znanstveno metodo
kot glavni ali edini vir resnice in razumevanja sveta. To vključuje prepričanje, da je vsa vprašanja o svetu in naši eksistenci mogoče razložiti z naravoslovnimi zakoni in znanstvenimi odkritji.
Naravoslovna vera ne obstaja, vera v naravoslovje morda pri kom, a ni bistveno. Pri tem tudi ne gre za zaupanje v znanstveno metodo, ampak preprosto za odsotnost alternativnih metod. Kaj bi ti priporočal
kot glavni ali edini vir resnice in razumevanja sveta namesto znanosti?
Kaj pa ti Roman, imaš močno vero ali zaupanje v naravoslovje in znanstveno metodo kot glavni ali edini vir resnice in razumevanja sveta?
To je tvoja slepa ulica. Verjetno je v njej veliko ljudi, tudi znanstvenikov, zato se ti ni treba preveč vznemirjati. Znanost in noben znantvenik od tebe ne pričakuje, kaj šele zahteva vere, verjetja, zaupanja. To, kaj verjameš in ali verjameš, je povsem nepomembno in z znanostjo nima veliko skupnega.
Ha, ha, si me nasmejal! Hvala Roman! Za zahvalo ti nalepim:
André Rieu - O Fortuna (Carmina Burana - Carl Orff)
Povej ti meni, na čem temelji pridobivanje znanja v fiziki v kontrastu z matematiko? In povej, kaj je skupnega med fiziko in matematiko v procesu pridobivanja znanja? Namig: prostor in Riemann, Bernhard Riemann!
Zorba le Grec - Sirtaki
Roman napisal/-a:
Torej širše "verovanje v nas", ki vključuje vero v človeštvo na splošno, vključno z našo moralno, etično, in intelektualno sposobnostjo, ne le v znanstvenem smislu.
Prav, definiral si "verovanje v nas". Kaj pa je "vera v človeštvo nasploh"? Kaj naj pri tem verjamem ali, po tvoje, verujem? Da človeštvo obstaja? Da zmore razlikovati med prav in narobe? Da je sposobno preživeti naslednjih sto ali tisoč let? Kaj torej?
Kritika znanstvenega dogmatizma ...
Človek je nagnjen k dogmatizmu, in kolikor ga je v znanosti, potem to seveda ni primerno in je kritika upravičena. In lepo je, da to primerjaš z religijami.
No vidiš, saj nama gre!
Roman napisal/-a:
Povej, sprejemaš koncept "temne snovi" in/ali temne energije"? Če da, potem je to prav ta situacija, ko sprejemaš idejo ali koncept, ki ni oprijemljiv ali dokazljiv z običajnimi sredstvi znanja ali znanosti.
Kaj tu pomeni "sprejemati". Vem, od kod pojem temne snovi in energije, in vem, da nihče ne ve, tudi jaz ne, če in kaj to je. Zdaj bi ti želel v to vtakniti mene in moje "sprejemanje" nekih konceptov. Gotovo želiš ugotoviti, da verujem v ta koncept, karkoli že to pomeni. Odgovor je pač ne.
Sprejemanja pomeni, da na podlagi sprejetih domnev interpoliramo naprej. Masa ukrivlja prostor in ker je ni videti dovolj, pač domnevamo, pri čemer smo sprejeli "masa ukrivlja prostor" (ker nekaj pač mora povzročati gravitacijo!), da obstaja temna materija. Torej, že vidiš "koncept" vere?
Roman napisal/-a:
Uvedli smo temno materijo, da bi pojasnili "videno" in nihče je še ni empirično dokazal, kaj ne?
Tako je. Empirično je dokazan pojav, do razlage pa je še dolga pot, če ta pot sploh obstaja.
Govorimo o %5 vidne materije, ko da bi vedeli kaj je 100%. Skratka, ...
Tako je. Ampak, skratka kaj?
"ČE ne" potem bova morala poiskati drug primer, recimo možgani in zavest.
Prav. Primer za kaj?
Primer za tvoje stališče, da je zavest produkt možganov in da brez možganov ni zavesti. Drži, da je to tvoje stališče?
Roman napisal/-a:
Roman napisal/-a:V zvezi s fiziko ne gojim nobenih prepričanj. Torej ne.
Vidiš, ne verjamem.
Tega ti ne morem niti ne želim preprečiti. Verjameš kar hočeš. Za človeka vere je sicer malce nenavadno, da zanikaš vero, a ti tega ne zamerim. Lahko pa se pogovarjava o kakem mojem konkretnem prepričanju, za katerega meniš, da ga imam.
Ah, imaš veliko prepričanj, kot vsi mi. Karma pač! Morda so nekatera manj vztrajna kot druga in se jih zato pać lažje zavedamo.
Roman napisal/-a:
Vsaka miss Zemlje si želi mir na Zemlji, brez lakote in trpljenja in predvidevam, da se jim pridružuješ, kaj ne?
Eno so želje, drugo so utopične želje, tretje so želje za javnost in za denar. Kakšno zvezo ima to s prepričanji in verovanji?
Saj si že sam povedal povezavo!?
Roman napisal/-a:
Prepričanje pa imaš latentno, saj verjameš da je svet eden, da je razdeljen na "nivoje", itd.
Po nepotrebnem mešaš pojme. Prepričanje ni isto kot vera. Latentno? Kdaj pa si nazadnje šaril po mojih možganih? Da je svet eden, ni stvar verjetja. Nivoji (jaz rečem raje plasti) tudi ne.
Zmeraj, ko se pogovarjava. To vendar počneš tudi ti, ker drugače ne gre, ali? In ja, seveda je stvar verjetja, subjektivnega verjetja!
Roman napisal/-a:
Vse to in še kaj zagovarjaš iz (trenutnega) prepričanja, ki ga je povzročila in povzroča "fizika".
Pozabljaš na matematiko, na filozofijo, na jezikoslovje in še kaj.
Ne, vse to si TI, iskalec "resnice", pa še kaj si pozabil našteti, skratka učen mož, ne samo informiran! Sem vesel, da lahko izmenjujem stališča s teboj. Hvala Roman.
Roman napisal/-a:
Joj, to pa je šolski primer zavajanje samega sebe Roman.
Pač sklep iz dogme: vsi se motimo. Domišljaš si, da poznaš moj um.
Kje pa, še svojega ne poznam, kaj šele da bi tvojega.
Roman napisal/-a:
Fizika sama po sebi seveda ne more pojasniti ničesar, (zaenkrat) zmeraj pojasnjuje človek človeku. Torej?
Kaj pa je fizika drugega kot ljudje?
V kontekstu gesel (slovarjev) je fizika podobna kot ljudje, oba gesla imata definicijo, lahko tudi etimologijo, primere uporabe, itd. To je pač značilnost slovarjev, kaj ne?
Glavna razlika med definicijama "ljudje" in "fizika" je v predmetu študija, družboslovje in humanistika in naravoslovje! Vidiš, naravoslovje izloči človeka, kot da bi bil zunaj narave! Subjektivnost pač ni hec in sva spet pri umu in možganih. V senci so ostali
aksiomi in "
Človek je merilo vsega"!
Roman napisal/-a:
Roman napisal/-a:Izid: Ne verujem v fiziko. Pa ti?
Tale tvoj objavljen izid je trenutno samo stališče katerega zagovarjaš! Bova videla če ti bo dejansko uspelo.
Ne bo mi, ne more mi uspeti. V pogovoru s teboj mi ne more nič uspeti.
Pa saj ne tekmujeva, kar veš dobro tudi sam. Tekmovanje nima nobenega smisla, kar je itak že pokazal Kurt, razen ...